Vijesti

Od puno šećera u hrani koža vam ubrzano stari

Po licu izbijaju akne, koža se objesi, stvaraju se vrećice ispod očiju…


Desetljećima već i mala djeca znaju da prehrana bogata šećerom dovodi do propadanja zubi, gomilanja kilograma, dijabetesa, čega li sve ne. Sada se, međutim, pokazuje da ogromna količina šećera u hrani dovodi do starenja kože i propadanja u licu. Independent opisuje sindrom “šećernog lica” koje uključuje izbijanje akni po licu, vrećica ispod očiju i bljedilo kože.

Dr. Tamara Griffiths iz Britanskog dermatološkog udruženja pojasnila je pojavu: “Hrana bogata šećerom ima visok glikemijski indeks, što dovodi do ogromnog gomilanja šećera u tijelu i dramatičnih rastova i padova inzulina u tijelu. Vremenom se može razviti otpornost na inzulin i dijabetes, što definitivno može ubrzati starenje.”

To je tek pola priče, jer šećer nadalje slabi veze kolagena, što naposljetku dovodi do toga da koža gubi na svježini i postaje obješena. “Probavljanje zašećerene hrane direktno utječe na starenje kože zato što uzrokuje veliko stvaranje završnih proizvoda uznapredovale glikacije, ili AGE proizvode, koji se potom vežu na kolagen, te na druge komponente kože.

Prehrana koja ima visok glikemijski indeks, ali energiju optušta polako, zaštiti će nas od preranog starenja”, kazala je dr. Griffiths. Stručnjaci još upozoravaju i na to da šećer djeluje na gubljenje vode, što posljedično dovodi do pojačanog lučenja lojnih žlijezda. Osim u zašećerenoj hrani i slatkišima, problem je i u tome što se sve češće pojavljuju poljoprivredni GMO proizvodi, primjerice kukuruz, s visokim postotkom šećera, te se ponekad teško može kontrolirati unos šećera.

 

Izvor: express.hr | Foto: pixabay.com

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close