Ptičja gripa: Zatvorena farma u blizini Velike Gorice

Iva Biondić

Ministarstvo poljoprivrede u subotu poslijepodne na svojim je internetskim stranicama objavilo kako je virus ptičje gripe potvrđen na uginulim rasplodnim patkama u mjestu Sop Bukevski u blizini Velike Gorice, na farmi koja se bavi komercijalnim uzgojem pataka


Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede upravo formira krizni stožer. Zaražena farma i valionica su zatvorene, a ugroženim područjem proglasit će se radijus od tri kilometra od farme na kojoj je virus potvrđen, naglasili su iz Ministarstva te najavili da će u nedjelju ujutro ekipe od desetak veterinara popisati sve farme u četiri okolna sela kako bi se utvrdio broj peradi i napravila procjena prije početka eutanazije. Sva perad na zaraženoj farmi bit će eutanazirana, kao i perad u ekstenzivnim uzgojima u zaraženom području, a napravit će se i procjena opasnosti ako ima još organiziranih uzgoja u krugu od tri kilometra.

“Poduzimamo sve potrebne mjere izolacije zaražene peradi koja će nažalost morati biti eutanazirana. Naravno, vlasnike peradi obeštetit ćemo kao i do sada”, izjavio je ministar Tolušić te dodao da se “s influencom ptica na isti način bore i brojne druge zemlje u okruženju”.

Više na tportal.hr

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!


Foto: pexels

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u