Lifestyle

Psi mogu prepoznati emocije na ljudskim licima

Radi se o prvom istraživanju koje je pokazalo kako su psi itekako osjetljivi na naše izraze lica.


 

Drugim riječima, psi mogu prepoznati razliku između sretnog i ljutog ljudskog lica, otkrilo je nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Current Biology.
Radi se o prvom istraživanju koje je pokazalo kako su psi itekako osjetljivi na naše izraze lica te preko njih mogu zaključiti kada smo sretni, a kad ljuti.
U austrijskom istraživanju sudjelovalo je 20 pasa, različitih pasmina i veličina, a psi su prethodno zahtijevali obuku: pred njih je stavljen zadatak prepoznavanja izraza lica i to putem fotografija, koje su zapravo bile prepolovljene, odnosno na njima je bio prikazan samo donji (usta) ili gornji dio (oči) lica. Na obje slike bila je ista osoba. Neki psi naučeni su da izaberu sretno, a neki ljutito lice. Kada su pogodili, istraživači bi ih nagradili poslasticom.
Nakon toga, psi su morali uspješno obaviti zadatak: ponovno prepoznati sretna ili ljuta lica, ali su im prethodno pokazana lica pokazana u 4 različite kombinacije. Npr. ako su prethodno vidjeli gornji dio lica, sad im je pokazan donji, a neke kombinacije uključivale su i neka nova lica. Svaka slika pokazana im je 10 puta.
“Oni psi koji su trebali izabrati vesela lica, bili su uspješniji od onih drugih, što ukazuje na to da su životinje već naučile da se trebaju čuvati ljutitih izraza lica ljudi, a veliko je iznenađenje bio i uspjeh s nepoznatim licima”, zaključak je istraživača.

Foto: Pixabay
Tekst: Index

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close