Tehnologija

Prvo povlačenje uzoraka iz “banke Sudnjeg Dana”

Rat u Siriji uzrokovao je prvo povlačenje uzoraka iz „banke sudnjeg dana“, ogromnog trezora koji se nalazi na otočju Svalbard i kojemu je cilj zaštita svjetskih rezervi hrane u slučaju velike katastrofe.


Istraživači Bliskog Istoka zatražili su sjeme pšenice, ječma i trave, posebno iz razloga što su otporni na sušne uvjete. To je prvo povlačenje iz trezora koji je sagrađen 2008. godine.

U uobičajenim okolnostima istraživači Bliskog Istoka zatražili bi sjeme iz Aleppa, ali taj centar je oštećen tijekom rata. Još uvijek radi, i obavlja neke od svojih funkcija, no nije u mogućnosti dostaviti sjeme potrebno ostatku Bliskog Istoka.

Arktički trezor dizajniran je radi zaštite uzoraka sjemena koji se mogu koristiti za ponovno pokretanje biljnog rasta u slučajevima kataklizmičkih događaja, kao što je izbijanje bolesti ili nuklearni rat.

Jesu li klimatske promjene uzrokovale rat u Siriji?

Internacionalni centar za poljoprivredna istraživanja u suhim područjima (ICARDA) osnovan je u Aleppu i brinuo se za sjeme koje raste u suhim područjima na području cijele regije. Preselio je svoje sjedište iz ratom razrušenog Aleppa u Beirut 2012. godine zbog sirijskog konflikta.

Prema Reutersu, istraživači traže 130 kutija sjemena, od 325 koje je centar izgubio iz trezora. Prema glasnogovorniku, kutije sa sjemenjem bit će poslane nakon dovršetka administrativnih poslova.

76995.ngsversion.1422286154274.adapt.768.1.jpg (768×511)

U slučaju katastrofalnih događaja s velikim utjecajem na budućnost sjeme iz trezora na Svalbardu spriječit će problem nestanka najvažnijih biljnih vrsta i nedostatka hrane. Zahtjev za sjemenjem rezultat je upravo onakve poteškoće zbog koje je trezor i izgrađen, napomenuli su oni koji stoje iza projekta.

Kako je Brian Lanioff, glasnogovornik zaklade sjemena (Crop Trust) koja upravlja trezorom rekao za Reuters: „Zaštita svjetske bioraznolikosti je upravo i svrha Svalbard Global Seed Vaulta.“

Arktički trezor sagrađen je 2008. godine na Svalbardu, arhipelagu koji pripada i nalazi se sjeverno od Norveške. Poznat je kao Svalbard Global Seed Vault i sagrađen je radi čuvanja sjemena i zaštite u bilo kojim okolnostima – čak i u slučaju nestanka struje, trezor može ostati zaključan i zamrznut još 200 godina.

Trezor sadržava više od 860 000 uzoraka iz država diljem svijeta – i oni koji stoje iza toga dugo su tražili biljke radi povećanja fonda. Sjeme se čuva radi ponovne sadnje u slučaju problema, kao i istraživanja posljedica klimatskih promjena i drugih prijetnji.


Tekst: znano.st
Foto: news.nationalgeographic.com

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close