SportGrad Zagreb

Prvi teniski klub u Hrvatskoj osnovan u: Gospiću

Tenis je jedan od sportova koji se u Hrvatskoj dosta često prati, a hrvatski tenisači postigli su zavidne rezultate na mnogim prestižnim natjecanjima. Osim rezultatima možemo se pohvaliti i dugom tradicijom igranja bijelog sporta u Hrvatskoj.


Tenis kakvog znamo danas definirao je engleski bojnik Walter Clopton Wingfield. On je 1874. službeno registrirao pravila modernog tenisa u uredu za zaštitu patenata. Najpoznatiji teniski turnir – onaj u Wimbledonu – održan je 1877. godine. Nakon toga kraljevski šport postaje popularan i u drugim državama. Igrali su ga časnici i bogataši.

Hrvatska krajem 19. stoljeća nimalo ne zaostaje za Europom kad je riječ o tenisu. Postoje zapisi da se igrao u mnogim gradovima već 80-ih godina pretprošloga stoljeća – u Varaždinu, Zagrebu, Samoboru, Stubičkim Toplicama.

Prvi teniski klub u ovom dijelu Europe osnovan je 22. srpnja 1900., i to u Gospiću, a u gospićkoj park šumi Jasikovac izgrađeno je prvo tenisko igralište. Nažalost, od tog terena danas nema ni ostataka, ali tradicija je ostala. Kasnije je izgrađeno još nekoliko terena, a tenis su u glavnom ličkom gradu igrali časnici i pripadnici hrvatske kulturne elite.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: povijest.hr | Foto: Arhiva

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close