VijestiSport

Prvi put u povijesti: Hrabri plivači preplivali Mrtvo more

Skupina hrabrih i izdržljivih plivača prkosila je iznimno slanoj vodi kako bi preplivala Mrtvo more od Jordana do Izraela, što je prvi takav zabilježeni pothvat.


Plivanje preko jezera organizirala je udruga EcoPeace s namjerom podizanje svijesti da se najdublja svjetska depresija svake godine smanjuje za otprilike metar. Dvadeset i šest ekstremnih plivača iz cijeloga svijeta, opremljeni posebnim maskama zbog iznimne slanoće, preplivalo je Mrtvo more za sedam sati.

Udaljenost od obale do obale je samo 15 kilometara, ali visoka razina soli u vodi gotovo onemogućava normalno plivanje. Mrtvo more deset je puta slanije od Sredozemnog, što znači da tijela plutaju na površini i da su zaroni nemogući.

Plivači su na licima imali posebno dizajnirane maske jer čak i mala količina vode u ustima ili u očima može izazvati agoniju.

Kim Chambers s Novog Zelanda rekla je da je plivala ekstremne dionice u svim krajevima svijeta, ali da je ovo bio jedinstveni napor. “Čak i nekoliko kapljica vode se osjeti kao kiselina u očima, a gutljaj čak može biti i fatalan”, rekla je.

Pročitajte više na punkufer.dnevnik.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close