Lifestyle

Prvi ponosni heroji Domovinskog rata o kojima će učiti naša djeca

Zbog osjetljivosti teme neki od šest autora dvoumili su se o suradnji na priručniku


Političko vodstvo i vojni zapovjednici zaraćenih strana u Domovinskome ratu poglavlje je kojim počinje prvi priručnik namijenjen nastavnicima povijesti u osnovnim i srednjim školama čija je tema Domovinski rat.

I_818055S0
Izvor: Jutranji list

 

Zbog osjetljivosti, neki od ukupno šest autora – Nikica Barić, Darko Dovranić, Tamara Janković, Ante Nazor, Domagoj Novosel i Emil Petroci – priznali su da su dobro razmislili prije odluke o suradnji na priručniku, a uoči današnjeg predstavljanja izdanja Školske knjige sa 164 stranice kažu da su spremni na kritike.

II_818058S0
Izvor: Jutarnji list

 

Tuđman i Milošević

Nakon predstavnika političkoga vodstva hrvatske strane (od Tuđmana i Domljana do Špegelja, Agotića i Tusa), slijede crno-bijele fotografije Jovana Raškovića i Gorana Hadžića, te one u boji Milana Babića i Milana Martića, na koje se nastavljaju portreti 11 predstavnika Srbije i Crne Gore.

III_818061S0
Izvor: Jutarnji list

 

Pored Miloševića je Dobrica Ćosić, a uz Jovicu Stanišića, šefa Resora državne bezbednosti Republike Srbije od 1991. do 1998., slika je Franka Simatovića Frenkija, srpskog obavještajca.

IV_818064S0
Izvor: Jutarnji list

 

Transkripti u knjizi

Osim stranice s portretima četiriju predstavnika BiH ( Izetbegović, Abdić, Mate Boban, Krešimir Zubak) u priručniku je ratu u Bosni osigurano još 11 stranica.

Drugo od ukupno deset poglavlja priručnika/čitanke daje niz statističkih podataka o ratnim žrtvama, umrlima, ranjenima i nestalima, praćeni tabelarnim prikazima koji, među ostalim, uključuju koje su dobi stradalnici, koliko je ekshumiranih i identificiranih i koliko je izbjeglih Srba iz Hrvatske bilo sredinom 1996.

V_818067S0
Izvor: Jutarnji list

 

Pojedina poglavlja knjige Domovinski rat počinju transkriptima. Na 101. stranici citat je govora Ivana Šretera iz 30. svibnja 1991. u Pakracu, a nešto kasnije je onaj Vlade Gotovca s kraja kolovoza.

VI_818070S0
Izvor: Jutarnji list

 

Na podtemu “Sjećanje na Vukovar”, nastavlja se priča o herojima Domovinskoga rata, započeta izvješćem Franje Tuđmana o stanju nacije (1995.). Čitavo izdanje završava prijedlozima radionica za nastavu povijesti koje je sastavila profesorica povijesti u osnovnoj školi Tamara Janković.

Metodički pristup

– Uhvatila sam se u koštac s temom koja je još osjetljiva i izazovna. Izdavač je ovaj priručnik/čitanku nazvao jedinstvenom, što nije fraza, jer ovo je prvo izdanje koje nastavnicima daje širok uvid u tematiku Domovinskog rata – kaže Tamara Janković, uvjerena da će priručnik koji na jednome mjestu sadrži činjenice, zemljovide i radionice olakšati nastavnicima rad u školi.

No, iako je riječ o prvom proboju ove tematike kao zasebnog izdanja namijenjenog nastavnicima povijesti, suautorica sugerira kako ne bi bilo dobro da ostane i jedino. Urednik knjige, ujedno urednik povijesti u Školskoj knjizi Deniver Vukelić naglašava da je namjera izdavača bila na jednome mjestu obuhvatiti sadržajni, ali i metodički pristup nastavi povijesti.

Tko su autori?

-Priručnik/čitanka nije obavezno štivo, već ga mogu odabrati nastavnici koji žele znati više. Okupili smo značajne stručnjake koji su odradili velik posao i činjenica je da ovako ozbiljan priručnik o Domovinskome ratu dosad još nitko nije obavio – kaže Vukelić.

Za podsjetnik o autorima priručnika: Ante Nazor je ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Domagoj Novosel, Nikica Barić i Emil Petroci su povjesničari (drugi je primjerice autor knjige “Srpska pobuna u Hrvatskoj”), a Darko Dovranić scenarist i redatelj HRT-a, s opusom filmova o Domovinskom ratu.

 


 

Tekst i foto: Jutarnji list

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close