Nacionalna

Prvi govor predsjednika: “Izbori nisu metoda za pronalaženje apsolutne istine”

Predsjednik Zoran Milanović i službeno je preuzeo mandat, koji mu je predala prethodnica Kolinda Grabar-Kitarović. Iako se udaljio od tradicije prilikom inauguracije, nekim detaljima ostao je vjeran. Između ostalih, riječ je o govoru.


Iako najavljen “iz glave”, Milanović ga je ipak napisao unaprijed kako ništa ne bi bilo izostavljeno, stao zatim pred okupljene, ali neposredno i pred sve građane Republike Hrvatske te im se obratio.

Prije svega, zahvala onima koji su ovaj posao obnašali prije mene, predsjedniku Tuđmanu kojeg nisam poznavao, predsjedniku Mesiću, Josipoviću i Grabar-Kitarović, koji su svi u svom vremenu i datim okolnostima dali maksimum od sebe, svai na svoj način, sa zajedničkim nazivnikom – dobrom vjerom”, započeo je pa nastavio:

Jedan od vodećih mislilaca današnjice, po mom mišljenju, ovih dana je rekao, da se budućnost prave zapadne liberalne demokracije može se osigurati samo ako se istinu očuva neovisnom od želja većine birača, kao i želju većine birača neovisnu od istine. To na prvi pogled zvuči zbunjujuće, ali izbori nisu metoda za pronalaženje apsolutne istine.”

Objasnio je što to znači…

Izbori su metoda za pronalazak mirnog kompromisa između brojnih želja različitih ljudi. Većina, primjerice, može izglasati da ne postoji problem klimatskih promjena, ali to ne znači da taj problem ne postoji, da nije istina. Kako održati razdvojenima istinu i želju? Naročito danas kad tehnologija neviđeno olakšava manipulaciju ljudskom željom… Postoji jedan put, puna podrška vlasti, neovisnost, sudstva i medija, to je najčvršća brana tiraniji. Znanstvena zajednica, sudstvo i mediji moraju neprestano raditi na borbi protiv nepoštenja i korupcije u vlastitim redovima. Smatram da su zaštita i promicanje neovisnosti sudstva, medija i znanosti najvažniji sadržaji načelne Ustavne formulacije o odgovornosti predsjednika republike za stabilnost državne vlasti. Kad je riječ o izravnoj nadležnosti, ne kanim biti korektivni faktor, već konstruktivni”, ističe novi predsjednik pa nastavlja:

Prema mom shvaćanju, to proizlazi iz duha Ustava. Bit ću predan onim elementima obrane i nacionalne sigurnosti koji otvaraju mogućnosti iskoraka, kako po pitanju profesionalnih dosega i obrazovanja, tako i u pogledu transparentnosti tih važnih i osjetljivih sustava. U vanjskoj politici koncentrirat ću se na one točke koje mogu graditi suradnju i prosperitet. Nema dvojbe da takvih točaka ima neusporedivo više od onih koje nas udaljavaju od susjeda i od svijeta, čak i kad se radi o onima s kojima imamo najviše neriješenih pitanja.”

Zamolio je okupljene, ali i sve građane koji ga slušaju za razumijevanje oko jednog detalja.

Molim vas unaprijed zrno razumijevanja za buduće greške, a bit će ih. Neće imati namjeru nekoga povrijediti ili poniziti, nikada takve nisu ni bile. Barem tako mislim. Učinit ću sve što mogu da iz tog zrna povjerenja izraste mandat od koristi modernoj Hrvatskoj i svim građanima. Pritom ne pristajem na to da je greška ili velika nesreća kad se razilazimo u mišljenjima i stavovima. Greška je kad kod razilaženja u stavovima dovodimo u sumnju motive za djelovanje. Svakog dana borit ću se da tu lošu praksu, gdje se ljudima osporava patriotizam i dobre namjere, prokazujem, jer nas ta praksa prati već 30 godina. Učinit ću sve da to prestane. Jer, patriotizam je stalno i uporno nastojanje na afirmaciji onih aspekata državnosti koji su naše društvo i naše živote učinili i čine boljima, slobodnijima, sadržajnijima i nadahnutijima. Što bude nijansiraniji taj spektar privrženosti Hrvatskoj, to će naša zemlja biti sretnije mjesto za život. Patriotizam podrazumijeva neizbrisivo sjećanje svima koji su patili i izgubili život u Domovinskom ratu, ali i onom prošloj, u antifašističkoj borbi.”


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close