Tech

Prva pomoć za mobitel koji je upao u vodu

 Nije rijedak slučaj da nekome upadne mobitel u vodu, no što u tom slučaju napraviti? Umjesto da odmah očajavate i kukate nad svojom gorkom sudbinom, doznajte na koji način možete spasiti svoj mobilni uređaj nakon što dođe u doticaj s vodom.


Jeste li ikada pronašli svoj mobitel u perilici za rublje ili je na nekom drugom mjestu došao u doticaj s vodom? Nije vlaga ono što će pokvariti vaš mobitel, nego pokušaj paljenja. Prije nego što dignete ruke od uređaja i krenete smišljati kako skupiti novac za novi mobitel, provjerite nekoliko korisnih savjeta pomoću kojih ga možda uspijete spasiti.

Prekid napajanja

Kad vam netko polije mobitel vodom, istog trena ga ugasite. Tako ćete povećati šanse za njegov oporavak.

Ne pokušavajte ga odmah upaliti

Najgora stvar koju možete napraviti jest pokušati upaliti uređaj koji je netom bio u vodi. Napravite li to, možete se pozdraviti s mobitelom. Kad ga posušite krpom ili sušilom za kosu, pričekajte minimalno šest sati prije nego što ga pokušate upaliti.

Izvadite bateriju i karticu

Kad shvatite da vam je mobitel došao u doticaj s vodom, izvadite SIM karticu i bateriju. Ako je riječ o morskoj vodi, nakon gašenja operite ga pod mlazom slatke vode, no nipošto ga ne pokušavajte očistiti alkoholom.

Brzo posušite hladnim zrakom

Čim izvadite mobitel iz vode, posušite ga krpom ili sušilom za kosu. Ako se odlučite za sušilo, pazite da ispuhuje hladan zrak.

Postepeno sušenje

Kao što smo već naveli, nikako ne koristite vreli zrak, zbog čega će sušenje potrajati i do nekoliko sati. Uređaj stavite ispod stolne lampe, reflektora ili nekog drugog izvora ne previše jake topline. Na taj način će voda lagano ispariti pa vaš uređaj neće prestati s radom.

Zrna kave ili riže

Zadnja opcija je napuniti posudu rižom ili kavom te unutar iste staviti uređaj na nekoliko sati. Zrna bi trebala izvući svu vlagu iz mobitela nakon čega bi, ako ste se držali prethodno navedenih koraka, trebao normalno funkcionirati.


Izvor: www.srednja.hr

 


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close