Scena

Prva izvedba opere Borisa Papandopula od strane hrvatskih studenata

Opera traje 55 minuta, a ima nota više nego Wagnerov Parsifal


Jučer smo u Hrvatskom narodnom kazalištu imali priliku na pokusu prvi put čuti kako zvuči opera Madame Buffault Borisa Papandopula kojom će u subotu 18. travnja, uz izravni prijenos na Trećem programu Hrvatske televizije, biti otvoreno 28. izdanje Muzičkog biennala Zagreb.

Smijali se kao ludi

Dojmovi su, baš kao i pridjev koji je sam autor dao svojoj operi – fantastični!

“Opera traje samo 55 minuta, ali u njoj ima nota više nego u Wagnerovu višesatnom Parsifalu” – rekao je na konferenciji za novinare, koja je odmah potom održana na Muzičkoj akademiji, maestro Mladen Tarbuk, dirigent praizvedbe.

O duhu djela koje je završeno 1972. godine, a nikada još nije izvedeno, možda najljepše govori i izjava skladateljeve udovice.

“Ono čega se najbolje sjećam jest da su se moj Boris i njegov prijatelj Paul Struck cijelo vrijeme dok su radili na operi smijali kao ludi – rekla je gospođa Zdenka Papandopulo, i podsjetila da će subotnja praizvedba ujedno biti i prva izvedba jednog glazbeno” -scenskog djela našeg velikog skladatelja na pozornici zagrebačkog HNK nakon 24 godine.

U velikom projektu svih triju zagrebačkih umjetničkih akademija i Tekstilno-tehnološkog fakulteta, pod vodstvom redateljice Dore Ruždjak Podolski i dirigenta Mladena Tarbuka, sudjeluje više od dvije stotine studenata. Njihov entuzijazam i energija prštali su na pokusu s pozornice HNK, a o projektu su s oduševljenjem i ponosom govorili i dekani: Dalibor Cikojević, dekan Muzičke akademije, Borna Baletić, dekan Akademije dramskih umjetnosti, Aleksandar Batista Ilić, dekan Akademije likovnih umjetnosti, kao i Zlatko Kauzlarić Atač, koji je mentor studenata poslijediplomskog studija scenografije, te Barbara Bourek kao mentorica studenata TTF-a zaduženih za scenografiju. Svima njima veliku je pomoć pružilo i Hrvatsko narodno kazalište sa svojim fundusom i majstorima svojih radionica, o čemu je govorila i intendantica Dubravka Vrgoč. U ovoj prigodi intendantica HNK i dekan Muzičke akademije, sada kao prvi susjedi, potpisali su i sporazum o dugoročnoj suradnji, a najavljeno je i uvrštavanje Papandopulove Madame Buffault i u redoviti operni repertoar HNK sljedeće sezone.

Avangarda i klasika

Svi su iznimno zadovoljni izborom djela za ovaj projekt jer su, kako je istaknuo Zlatko Kauzlarić Atač, i Papandopulo i njegov libretist i scenograf Paul Struck bili pravi kazališni ljudi. Madame Buffault doista pruža priliku svima da pokažu svoje talente i razigranu maštu, kako solistima, pjevačima, zboru te mladim glazbenicima u orkestru tako i cijelom pogonu koji na pozornici stvara čaroliju.

“Papandopulo je tjerao šalu sa svim poznatim, pomicao sve granice, u njegovu djelu vrlo kondenzirano i u virtuoznom skladateljskom slogu isprepleću se avangarda, jazz, popularna i klasična glazba, a osobito je nadahnut kada se sa sebi svojstvenom britkom duhovitošću avangardi pomalo i ruga” – rekao je maestro Tarbuk, a sve su to razlozi zbog kojih se ovu praizvedbu ne smije propustiti.


 

Izvor: Večernji.hr


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close