PolitikaIzdvojeno

Prva faza ekshumacije potvrdila svjedočanstva Gospićana, na masovnoj grobnici izgrađen javni wc

76 GODINA NAKON POČINJENJA ZLOČINA

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja u suradnji s Državnim odvjetništvom i MUP-om završila je s prvim dijelom iskopa i pronalaska posmrtnih ostataka na lokaciji kod gradskog groblja Sv. Marije Magdalene, priopćeno je na web stranicama Grada Gospića.


Zahvaljujući njihovim aktivnostima otkrivena je masovna grobnica iz vremena poraća drugog svjetskog rata u kojoj su do sada pronađena 84 posmrtna ostatka.

U vremenu bivše Jugoslavije tema poslijeratnih zločina i likvidacije bivših vojnika i civila s područja Gospića i okolice je bila strogo zabranjena, ali se istina nije mogla sakriti te je otkrivena nakon 76 godina od počinjenja zločina.

Pronalaskom posmrtnih ostataka potvrđena su i svjedočenja pojedinih Gospićana koji su tvrdili da je na posmrtnim ostacima ubijenih izgrađen i sadašnji javni wc kod stadiona Balinovac, što je pronalaskom posmrtnih ostataka i potvrđeno.

Radovi na daljnjem iskopu i pronalasku posmrtnih ostataka na lokaciji ispred gradskog groblja će se nastaviti na proljeće iduće godine, a već sada su detektirane nove grobnice u kojima se nalaze posmrtni ostaci koji će biti ekshumirani te u konačnici ukopani u zajedničku kosturnicu na gradskom groblju Sv. Marije Magdalene u kojoj su do sada sahranjena 102 posmrtna ostatka žrtava poraća drugog svjetskog rata s područja Ličkog Osika, Mušaluka i Čanić gaja.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: Grad Gospić

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close