Zdravlje

PROVJERITE Kozmetički proizvodi zapravo imaju kratak rok trajanja

Kozmetički proizvodi imaju relativno kratak »rok trajanja«, unutar kojeg se mogu koristiti. Kao i mnogi drugi proizvodi široke potrošnje, mogu se »pokvariti«. Na najnovijim proizvodima sada je naznačeno njihovo trajanje: mali crtež s brojem koji označava rok trajanja proizvoda, izražen u mjesecima, od trenutka otvaranja paketa, piše Novi list.


Međutim, stariji proizvodi još nemaju tu naznaku, a budući da svaka žena ima zalihe svojih omiljenih proizvoda, nakupljenih tijekom godina, korisno je znati više ili manje okvirno trajanje svakog proizvoda koji se nalazi u vašoj kozmetičkoj torbici. Sastavili smo mali popis, kojeg treba konzultirati imajući u vidu i činjenicu da kvaliteta proizvoda i način njihovog skladištenja imaju značajan utjecaj na njihovo trajanje i kvalitetu.

Tekući puder općenito nije preporučljivo koristiti nakon godinu do godinu i pol nakon otvaranja pakiranja. Imajte na umu da tekući puder na bazi vode ima kraći vijek trajanja od onog temeljenog na ulju. Pored toga, važno je, posebice ako neko vrijeme niste koristili određeni proizvod, dobro promotriti njegov izgled i miris. Ne koristite izmijenjene proizvode.

Trajanje pudera i rumenila za lice varira od 1 do 2 godine. Ne koristite proizvode koji su promijenili boju ili pudere koji s vremenom izgledaju »kompaktniji« jer su bili izloženi vlazi. Ruž za usne obično traje od 1 do 2 godine. Ne izlažite ruževe i sjajila za usne sunčevoj svjetlosti ili drugim izvorima topline. Možete produžiti »život« ruža za usne tako što ćete ga – posebno kad vrijeme postane vruće – držati u hladnjaku. Sjajila za usne, koja su tekuća, imaju kraći vijek trajanja od ruža za usne.

Trajanje olovaka za oči i usne često se procjenjuje na 1 do 3 godine, no česta uporaba šiljila za olovke može usporiti rast bakterija. Tekući eyelineri za oči imaju kraći životni vijek. Općenito je bolje da ih više ne upotrebljavate nakon 6 mjeseci od otvaranja. Kompaktna sjenila za oči se, poput pudera za lice i rumenila, mogu koristiti do dvije godine nakon otvaranja. Životni vijek tekućih sjenila za oči je kao i kod ostalih tekućih proizvoda kraći.

Maskara je proizvod koji traje manje nego li ikad prije. Kvaliteta počinje opadati od trenutka kada se otvori. Što je više proizvoda izloženo zraku, to se više mijenja. Zato pokušajte staviti maskaru na trepavice što je brže moguće i sa što manje vraćanja četkice u bočicu, te nemojte u nju dodavati vodu kako bi bila više tekuća.

Lak za nokte može se koristiti od 1 do 2 godine, a sam pogled na njegov izgled unutar bočice može vam pomoći u otkrivanju stanja u kojem se nalazi jednom kad ste ga otvorili i počeli upotrebljavati. Ukoliko izgled laka nije homogen i boja izgleda izmijenjena, to je znak da je vjerojatno došlo vrijeme za kupnju novog proizvoda.

Kreme i druga kozmetika također imaju ograničen rok trajanja, ali obično je njihova upotreba toliko česta, odnosno svakodnevna, da ih možemo potrošiti prije nego što prođe rok trajanja, te stoga ne dolazi do problema. No, obratite pažnju na neke vrlo važne proizvode kao što su kreme za sunčanje (koje ponekad na kraju sezone ne bacamo kako bismo uštedjeli), a koje će, najvjerojatnije, do slijedeće sezone izgubiti svoju učinkovitost. Kao što znate, sa suncem i kožom se ne valja igrati, pa je daleko bolje na početku svake sezone kupiti novu kremu za zaštitu od sunca.

Donosi Novi list.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close