VijestiGrad Zagreb

Prosvjed u Zagrebu: Voćari dijele jagode besplatno

Zbog velikog uvoza jagoda u Hrvatsku zbog kojih domaće ni na vrhuncu sezone ne žele u nekim trgovačkim lancima, domaći jagodari prosvjeduju od jutros u 9 sati ispred Plodina pokraj zagrebačkog Arena centra. Svim građanima odlučili su besplatno dijeliti jagode, piše 24 sata


“U najvećoj sezoni berbe jagoda, kod nas ima uvoza jagode iz drugih zemalja i one se prodaju po nama neprihvatljivim, dampinškim cijenama. U Plodinama je, npr., bila akcija jagoda za 8,99 kuna po mjerici što je nerealna cijena. Naša realna cijena je ona koju mi držimo na štandovima, to je 12 kuna za mjericu”, rekao je Marijan Herceg, predsjednik Udruge uzgajatelja jagoda Grada Zagreba napomenuvši da su troškovi proizvodnje i plasmana visoki.

Herceg je istaknuo da oni nisu protiv uvoza, ali ne sada kada je sezona jagoda u Hrvatskoj. Smatra i da bi se u trgovinama trebalo jasno istaknuti koje su jagode domaće, a koje uvozne. Kaže da im je, osim plasmana, problem i radna snaga.

Na pitanje zašto je hrvatska jagoda skuplja od uvozne, odgovorio je:

Ako netko misli da se na jagodama može obogatiti mi ćemo mu dati sve upute. Moramo u cijenu ugraditi svoj trošak, od uzgoja pa do plasmana na police. Sve to ima cijenu. Da bi se jagoda uzgojila, treba pripremiti oranicu, napraviti plastenik pa obaviti berbu. Imamo problem i s beračima kojih nema dovoljno, a plaćamo između 25 i 30 kuna po satu.”

Proizvođači su složni da im je glavni problem jeftini uvoz i istaknuli da ne traže protekciju u trgovačkim centrima:

Maloprodajna cijena prve klase jagoda nigdje ne može biti 8,99 kuna po mjerici jer je to ispod ekonomske cijene. i prodajemo samo jagode, ne nudimo i toaletni papir i razne druge stvari kroz koje bi se mogli pokrivati.Nigdje u Hrvatskoj cijena ne može biti 8.99, to je nerealno. Ne tražimo ništa iznad, mi tražimo ravnopravnost. Mi beremo zrele jagode, osim ako ju plasiramo na izvoz ili trgovačke centre, onda se ona bere nepotpuno zrela da bi mogla izdržati.”

Pročitajte više na 24 sata

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: 24 sata | Foto: unsplash

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close