Grad ZagrebScena

Prosječan investitor u startupe ima 43 godine, više od 2/3 su muškarci

Početak rada prve Akademije za poslovne anđele u Hrvatskoj (Business Angel Academy) obilježen je jučer na Veleučilištu VERN’ inauguracijom ovog obrazovnog programa koji je pokrenula organizacija Keymont Ventures, uz partnersku podršku Impact Huba Zagreb, PricewaterhouseCoopersa Hrvatska i Veleučilišta VERN’.


U panel diskusiji na temu „The angel investing scene in Croatia“ istaknuto je da se u Hrvatskoj stječe dojam da je poslovnih anđela vrlo malo, prvenstveno zbog toga što nisu organizirani niti registrirani u neki oblik zajedničkog registra. Upravo zbog toga, idući korak Keymont Venturesa je osnivanje mreže poslovnih anđela Business Angels Network, istaknuto je na panelu.

„U Hrvatskoj postoji nekoliko stotina poslovnih anđela, koji mnogo više pomažu poduzetnike i startupovce kroz know-how i kontakte, nego kroz financijsku podršku“, istaknula je Renata Brkić, poduzetnica i investitorica te visoka povjerenica World Business Angels Foruma.

„Investitori uvijek žele zaštititi svoju investiciju zbog čega je zanimljivo, a to nije samo slučaj u Hrvatskoj, koliko je među poduzetnicima nerazvijena svijest o potrebi zaštite svog intelektualnog vlasništva. Jednom kada proizvod lansiraju na tržište, on je javan i ako ga nisu zaštitili, prijeti im rizik od krađe ideje“, istaknuo je John Stefanac, australski stručnjak s 30-godišnjim iskustvom u telekomunikacijskoj i IT industriji te savjetnik brojnih startup kompanija.

Upravo zbog toga važno je imati jedinstven proizvod, naglasio je Klaus Richter, njemački stručnjak i investitior s bogatim međunarodnim poslovnim iskustvom. „Investitore u neki poslovni projekt zanima što je kod tog proizvoda jedinstveno i može li se kopirati. Stoga IT nije jedini sektor u Hrvatskoj u kojem postoje potencijali za investitore, već i ostali sektori koji su jedinstveni za ovo podneblje, poput uzgoja hrane te voća i povrća, jer su unikatni i ne mogu se kopirati“, zaključio je.

Inauguracija je okupila predstavnike poslovnog i akademskog sektora te poduzetničkog ekosustava iz regije i zapadne Europe, a program su otvorile Marta Patricia Aparicio y Montesinos, direktorica Keymont Venturesa te Iva Biondić, prodekanica za strateški razvoj Veleučilišta VERN’.

„Prosječna dob poslovnih anđela u CEE regiji je 43 godine, dok u zapadnoj i sjevernoj Europi ona iznosi 62 godine. Iako su poslovni anđeli uglavnom muškarci, zanimljivo je da u CEE regiji žene čine 30 posto poslovnih anđela, dok ih je u ostatku Europe upola manje, 15 posto“, istaknula je direktorica Keymont Venturesa.

Cilj akademije je obrazovati nove generacije investitora koji će znati prepoznati poslovne potencijale i povećati investicije u tzv. early-stage projekte u Hrvatskoj. Budući investitori pohađat će program prestižne međunarodne poslovne škole IESE Business School, koji će se izvoditi u okviru VERN’ovih programa cjeloživotnog obrazovanja u executive segmentu. Edukacija će se odvijat će se u 10 blokova, a predavači su domaći i međunarodni stručnjaci u području društvenog i tradicionalnog poduzetništva, te poslovnog, poreznog i financijskog savjetovanja.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close