ScenaKultura

Pronađena je pjesma koju je August Šenoa posvetio svojoj kćeri

Zataknuta među starim notama Vivaldijeve “Crne mise”. Pjesma toliko intimna da ju je Draga, kći Augusta Šenoe, odlučila sačuvati za sebe. Stajala je dugo godina u staroj škrinji. Nikad nigdje nije objavljena. A onda, pregledavajući obiteljsku ostavštinu, pronašli su je sadašnji nasljednici.


Rukopis Augusta Šenoe prepoznala je Jasmina Reis. Uz njega je stajao i maleni uvojak plave kose.

Sve su skupljali…

Na papiriću je pisalo: “Liep kao malen pupoljak. Cvieta ružičina. Kad ga lagan lahorak. Lako ljubko nina. I cjeluje. I njeguje. Pa se sunce smije. Vidim li taj pupolj mali. Tu se sjećam baš u šali. Takva kćerka mi je.”

Pjesmu je pronašao moj suprug Antun. Papirić je bio toliko krhak da se gotovo raspadao, kao i većina Draginih nota. Očito je da su bile puno korištene – kaže Jasmina Reis dodajući kako je neobično da je pjesma otkrivena tek danas. Njen je očuh Zdenko, naime, još prije dvadeset godina počeo popisivati svu ostavštinu obitelji Šenoa. Bio je, kaže Antun Reis, prilično pedantan i temeljit s obzirom na to da je i radio u Leksikografskom zavodu. U ponovno pregledavanje svakog dokumenta i biblioteke koja broji na tisuće knjiga Reisovi su krenuli htijući otvoriti memorijalnu zbirku u zagrebačkoj Ulici Ive Mallina 27. Svaku sobu uredili su tako da bude posvećena jednom Šenoi, a kuću Šenoa uskoro planiraju otvoriti za javnost. I tako, među osobnim stvarima Drage Vabić, rođene Šenoa, pronašli i ovu pjesmu koju je Šenoa nazvao“Moja kćerka”.

Pročitajte više na vecernji.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close