Događanja

Pronađen izgubljeni roman o Sherlocku Holmesu!

Osamdesetogodišnji povjesničar Walter Elliot pronašao je izgubljenu priču o Sherlocku Holmesu. Ispostavilo se da je oko 50 godina ležala u prašini njegova tavana u škotskom Selkirku.


“Ljudi bi obično bacili ili prodali takvu knjigu. Bila je prilično dugo u mojoj obitelji. Nemam pojma je li ikada objavljena. Ne znam ni koliko primjeraka postoji i koliko ih je prodano”, rekao je Elliot za The Telegraph.

Priča se u originalu zove Sherlock Holmes: Discovering the Border Burghs and, by deduction, the Brig Bazaar, a u njoj vjerni Sherlockov pomoćnik Watson putuje u Selkirk.

“Oduvijek me zanimala povijest, a u mojoj su se obitelji uvijek prenosile priče poput ove. Imam ovu knjigu već 40 ili 50 godina. Vjerojatno sam je dobio od prijatelja jer se ne mogu sjetiti da sam je kupio”, dodao je Elliot.

Priča je dio brošure na 45 stranica nazvane The Book o’ the Brig, a Sir Arthur Conan Doyleju je napisao 1904. godine s ciljem prikupljanja novca za obnovu drvenog gradskog mosta koji je oštećen u poplavi.

“Ne mogu se sjetiti koliko je novca skupljeno. Željeli su napraviti kameni most, ali za to nije skupljeno dovoljno sredstava. Umjesto toga su sagradili željezni most koji je još uvijek tu”, zaključio je Elliot.


 

Tekst: Buzzfeed|Danas.hr


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close