VijestiTech

Kako pronaći sklonište ako na vaš grad padne nuklearna bomba?

Rusija i SAD zemlje su s najvećim brojem nuklearnog oružja, Sjeverna Koreja stalno prijeti razvojem novih raketa, a vječna prijetnja su i razne terorističke organizacije koje bi se mogle pokušati domoći nuklearnih ili prljavih bombi. Iako nije toliko velika, prijetnja postoji, a nameće se i pitanje “Što napraviti u slučaju da preživim nuklearnu eksploziju?” Prenosi 24sata.hr


Upravo je to u svojoj studiji analizirao i istraživač Michael Dillon iz Nacionalnog laboratorija Lawrence Livermore u SAD-u, ali plan akcije razvile su i razne agencije.

Napad

U zamišljenom scenariju nalazite se u gradu koji je bio pogođen nuklearnom detonacijom snage 0,1 do 10 kilotona.

To je puno slabije od bombe bačene na Hirošimu (16 kilotona), no u opsegu bombi poput B61-12 koje mogu imati varijabilnu snagu, a slične ‘taktičke’ bombe, kojima se može ograničiti snaga, razvijaju Rusija i Pakistan.
Studije su pokazale da se do 100.000 ljudi može spasiti ako se zadrži razum i smanji izlaganje zračenju. Jedan od glavnih ciljeva je izbjegavanje nuklearnih padalina.

Više na 24sata.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close