Scena

PROMJENE U ŠKOLSTVU Koje sve novosti čekaju školarce na jesen?

Oko 150.000 učenika u osnovnim i srednjim školama na jesen počinje raditi uz lakše udžbenike i učenje uz tehnologiju. Po starome ide 300.000 učenika, piše 24sata.


Nova školska godina 2019./2020. počinje u ponedjeljak, 9. rujna. I dok učenici odbrojavaju zadnje dane prije ljetnih praznika, nastavnici, ravnatelji, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te sve nadležne agencije ulaze u intenzivnu fazu pripreme promjena kakvih u našim školama nije bilo 20 godina.

Od jeseni će se u hrvatskim školama paralelno provoditi tri programa: redovni nastavni program, frontalni program prema novim kurikulumima te eksperimentalni program “Škola za život” u 74 osnovne i srednje škole. Prema dosad poznatim uputama koje su došle u škole i prema podacima koje nam je dostavilo ministarstvo, sastavili smo detaljan vodič promjena u školama od jeseni.

Glavne promjene učenici (i njihovi roditelji) osjetit će u rasporedu praznika, jer odsad o tome odlučuju županije prema četiri mogućnosti podjele školske godine, te u udžbenicima i digitalnim sadržajima u razredima koji ulaze u frontalnu reformu, odnosno u načinu podučavanja. Ipak, za oko 300.000 to se neće mijenjati i učit će po nastavnim programima iz 2014. godine.

DIGITALNA ZBRKA

Prema programu frontalne reforme, učenici u petim i sedmim razredima dobit će tablete koje će dobiti na korištenje kod kuće. U prvim razredima koristit će ih za grupni rad.

Novost za roditelje osnovaca u cijeloj Hrvatskoj su i besplatni udžbenici za sve predmete, uključujući i izborne, od informatike i stranog jezika do vjeronauka.

Svim učenicima osnovnih škola udžbenici će biti nabavljeni sredstvima Državnoga proračuna. Za učenike 1. i 5. razreda nabavit će se novi udžbenici koje učitelji biraju iz novog kataloga. Novi udžbenici usklađeni su sa novim kurikulumima. Ostali razredi rade po udžbenicima iz Kataloga objavljenog 2014. godine, dakle koriste se udžbenici koji se koriste i ove školske godine. U 7. razredu 3 su nova udžbenika (kemija, fizika i biologija), kažu u ministarstvu.

Roditelji će, kao i dosad, u svim programima nabavljati (ili sufinancirati, ovisno o dogovoru škola i gradova ili županija) radne bilježnice, atlase, likovne mape i ostali pribor. Primjerice, u Gradu Zagrebu za učenike se iz proračuna plaćaju i radne bilježnice.

Digitalni sadržaji bit će sastavni dio nastavnih programa u razredima u kojima se provodi frontalna reforma, a u ostalim razredima to će ovisiti o nastavniku. Svi nakladnici pripremaju digitalne sadržaje za sve predmete za koje se izrađuju i novi udžbenici te njih roditelji mogu nabavljati u dogovoru s nastavnicima ili samoinicijativno.

Više na 24sata.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close