Zdravlje

Promjene koje se tokom godina događaju na našim stopalima

Noge nas doslovno nose kroz život, a kako starimo gotovo su neizbježni problemi poput bolnih stopala i suhe kože, ali većinu tegoba možete makar ublažiti ako brinete o svom tijelu


Umorne noge uvečer

Jastučići od masnog tkiva koje imamo na stopalima su poput prirodnih uložaka, no kako starimo oni se gube zbog smanjene proizvodnje masti i kolagena, a to je razlog što vas u poznim godinama noge bole uvečer. Bol se događa jer tijekom dana tada više stojite na kostima stopala budući da su se jastučići smanjili. Iako nema nikakve pomoći za ove promjene, možete si olakšati s udobnim cipelama koje imaju pojačane uloške.

Degeneracija zglobova i kostiju

Noge imaju više od 30 zglobova, od kojih svi mogu degenerirati s godinama i mnoge žene zato pate od artritisa. To stanje jako često pogađa palčeve na nogama ili zglobove u stopalima. Osim boli, zbog toga je moguće osjećati ukočenost ujutro ili tijekom noći. Uz redovno ali umjereno kretanje također mogu pomoći posebni ulošci za cipele.

Artritis kod kukova ili koljena mijenja kako se krećemo i zato može utjecati na bol u stopalima s vanjske ili unutarnje strane. Kod ovog problema djelomično pomažu određene vježbe, ali i lijekovi pa posjetite liječnika ako osjećate bol u zglobovima nogu. Ako imate koji kilogram viška, mršavljenje će pomoći jer će pritisak na stopalima biti slabiji dok ste u pokretu.

Zavrnuti prsti

Godine nošenja neudobnih štikla i cipela od neprirodnih materijala mogu uzrokovati zavrnute prste, ali i neugodna stanja poput kurjih očiju. U ovom slučaju najbolje je odreći se svakodnevnog nošenja štikla i birati cipele šireg kalupa od materijala koji će se oblikovati prema nozi.

Lošija cirkulacija

Problemi s venama ili bolesti poput dijabetesa u kasnijim godinama utječu na lošu cirkulaciju u nogama. Osim što vam može biti hladno za noge, manje rane poput puknutog žulja, dulje će zarastati pa je potreban dodatni oprez zbog infekcija.

Više čitajte na tportal.hrČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close