VijestiLifestyle

Projekt zaštite i očuvanje bijele rode uspješan već desetljeće

Projekt zaštite i očuvanja strogo zaštićene ptičje vrste bijele rode predstavljen je u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost gdje je bila i Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i pokretačica projekta koji se uspješno provodi već deset godina i zahvaljujući kojem se vlasnicima kuća s gnijezdom bijele rode isplaćuje godišnja naknada od 700 kuna.


Petir je prije točno 10 godina, dok je bila predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora, predložila Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pokretanje tog projekta kojemu je cilj zaštita i očuvanje bijele rode, ali isto tako i očuvanje sela i prostora.

Vlasnicima stambenih i gospodarskih objekata na čijim su krovovima gnijezda bijelih roda daje se naknada od 700 kuna za očuvanje hrvatskog prostora i biološke raznolikosti. U projektu sudjeluje 12 županija kontinentalne Hrvatske, a osim Fonda, u sufinanciranju projekta sudjeluju i same županije.

U svom političkom djelovanju imala sam prilike pokretati i sudjelovati u brojnim uistinu dobrim inicijativama i projektima, ali moram reći da mi je projekt ‘Zaštita i očuvanje bijele rode’ jedan od najdražih i silno sam ponosna što je iza nas 10 godina uspješnog provođenja tog projekta, rekla je Petir istaknuvši zadovoljstvo što je projekt pomogao u zaštiti bijele rode, a pomoć je i seoskom stanovništvu na čijim kućama se rode gnijezde.

“Gnijezda ponekad teže i po jednu tonu što ima negativne posljedice za krovišta kuća i prema procjeni stručnjaka takva krovišta moraju se rekonstruirati svakih 10 godina, a iznos potreban za taj zahvat iznosi oko 15.000 kuna. Sa godišnjom naknadom od 700 kuna, kroz deset godina, vlasnicima osiguravamo pola potrebnog iznosa“, rekla je Petir.

S obzirom da je život i opstanak zaštićene vrste bijele rode (Ciconia ciconia) neizostavno vezan za seosku sredinu i ljude, očuvanje gnijezda na krovovima kuća i objekata u kojima rode najradije podižu svoje mlade te dodjela novčanih sredstava važan su segment u zaštiti te močvarne ptice koja je pokazatelj bioraznolikosti i suživota čovjeka i prirode. Aktivnost projekta, kroz zaštitu biološke raznolikosti osigurava pretpostavke za razvoj seoskog turizma, odnosno razvoj ruralnog područja.

Uz zastupnicu Petir, na predstavljanju projekta u četvrtak govorili su i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer, voditeljica projekata Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vesna Cetin Krnjević te predstavnici županijskih javnih ustanova za zaštitu prirode koje sudjeluju u projektu, priopćeno je u petak iz Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir.


 

Komentari

Komentara


Izvor: HINA - Hrvatska izvještajna novinska agencija

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close