VijestiGrad ZagrebTech

Projekt TOGETHER – štednja energije od malih nogu

U današnjem svijetu, na svim razinama ovisnom o energiji, potreba njezine štednje nameće se kao imperativ. Iako velika većina ljudi još uvijek primarno poznaje fosilna goriva kao izvor energije, zbog sve većeg znanja o ekološkim promjenama na Zemlji, svijest o potrebi štednje energije sve je prisutnija u društvu.


S obzirom da je prepoznato da su veliki potrošači energije i zgrade javne namjene, od velike je važnosti djelovati preventivno te edukacijom njihovih korisnika potaknuti uštede. Cilj projekta TOGETHER upravo je taj: poboljšati energetsku učinkovitost u zgradama javne namjene uz intenzivno uključivanje samih korisnika, kao glavnih potrošača i upravitelja energijom.

Projekt TOGETHER, u okviru programa Interreg Central Europe, provodi se u sedam europskih zemalja: Italija, Hrvatska, Češka, Slovenija, Poljska, Mađarska i Slovačka. Koristeći svoja znanja i iskustva u provedbi projektnih aktivnosti, partneri projekta, među kojima je i Grad Zagreb, stvaraju pretpostavke za poboljšanje upravljanja energijom u školama, vrtićima i ostalim javnim zgradama.

Ne štede energiju zgrade, već ljudi

Provedba ovog, ali i drugih projekata povezanih s energetskom obnovom i energetskim uštedama, pokazala je da su korisnici zgrada jedan od najvažnijih faktora za postizanje najboljih učinaka uštede energije. Stoga, projekt TOGETHER velik naglasak i težinu stavlja na edukaciju i rad s osobljem, odnosno njihovo uključivanje za postizanje ciljeva.

Tijekom tri godine trajanja, Grad Zagreb u projekt je uključio šest osnovnih škola i šest vrtića, kako bi utjecao na usvajanje navika i odgovornog ponašanja prema korištenju energije još od malih nogu, a u nekim slučajevima, i prvih koraka. U svakoj zgradi energetski timovi radili su ne samo s djecom, već i odraslim osobama. Tako se je ideja o potrebi štednje energije prenijela na sve korisnike zgrade te rezultirala zamjetnim uštedama i promjenom ustaljenog stava o energiji kao o nečemu o čemu ne treba brinuti, jer „ionako je ima dosta“. Smanjenje potrošnje energije postignuto je korištenjem racionalnih mjera poput pravilnog reguliranja grijanja te gašenja svjetala kad više nije potrebno, što se je i dokazalo podacima dobivenim iz sustava daljinskog očitanja potrošnje energenata i vode.

Budite i vi Čuvar planete

Kako bi olakšali djeci prihvaćanje ove za njih umnogome još apstraktne teme, Grad Zagreb, Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša osmislio je i realizirao e-knjigu „Čuvari planete“ s ciljem širenja svijesti o važnosti zaštite okoliša i racionalnog gospodarenja energijom. E-knjiga sastoji se od dva dijela, Zelene enciklopedije u kojoj djeca mogu saznati više o temama vezanim uz klimu i energiju te karte na kojoj kroz istraživanje energetskih točaka grada mogu provjeriti svoja znanja o čuvanju okoliša i energije. Kroz igru i dokazivanje znanja, djeca su pokazala visoku zainteresiranost za inače za njih malo poznato područje.

Jedan od najzamjetnijih uspjeha projekta ogleda se u postignutoj promjeni stava prema energiji: naime, i djeca i osoblje odabranih zgrada sve su svjesniji da energija nije neograničeni resurs te su, zahvaljujući provedenim aktivnostima u školi/vrtiću, prihvatili da svojom dosljednošću i sami mogu doprinijeti borbi protiv globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close