Lifestyle

Projekt “Teslin svijet” od Zagreba do Smiljana

Top turističke rute inspirirane velikim hrvatskim znanstvenikom Nikolom Teslom (kojeg je hrvatska javnost neopravdano dugo gurala pod tepih) u svrhu poticanja vidljivosti sadržajnog bogatstva kontinentalne Hrvatske od Zagreba preko Karlovca, Ozlja do Smiljana i ove će godine biti pravi avanturistički izazov za sve koji vole uživanciju u prirodi, povezanu uz povijesne znamenitosti i ime velikog izumitelja, čija otkrića danas baštini cijeli svijet.


“Projekt Teslin svijet (www.e-tesla.org) obuhvaća mjesta na kojima ćete Teslu doživjeti na poseban način, kroz projektne aktivnosti, virtualni doživljaj, originalne lokacije i sve ono što će se narednih godina događati pod nspiracijom Tesle rezultat su pronalaženje onih komparativnih prednosti koje kontinentalnu Hrvatsku stavljaju u samo središte interesa “– opisuje Andrea Štalcar Furač, idejna začetnica projekta, koji se provodi u suradnji s portalom Novi svijet-KA Urbani i Zagrebinfo.

“Teslin svijet” predstavlja spoj gastronomije, adrenalina, prirodnih ljepota i kulturne baštine, znanosti, umjetnosti, biciklizma i hodanja na svakoj od ruta daju sasvim novu sliku Hrvatske inspirirane Teslom. Službena promo i edukativna platforma www.e-tesla.org sadržajno kreće točno na Nacionalni dan Tesle 10. srpnja, a kako je Zagreb polazišna točka svih pravaca važno je naglasiti kako od ove godine i Tehnički muzej u Zagrebu dobiva ime Nikole Tesle te vidljivost i interes za Teslin svijet i CRO Tesla tour postaju itekako poželjne. Meštrovićev Tesla u Teslinoj ulici u Zagrebu pravi je turistički magnet stranim turistima, a ništa manje pažnje ne izazivaju ni sve poveznice s Teslom diljem Hrvatske.

Projekt koji potiče vidljivost, kretanje, zdravi život, baštinu i turizam podržale su lokalne i turističke zajednice, imajući na umu da je tura kojom se provodi ovaj zanimljivi avanturistički program ustvari prava dolina svjetla i vode inspirirana Teslom, noseći priču o kraju u kojem su snaga prirode, vode i svjetla prava adrenalinska injekcija.

U sklopu projekta „Teslin svijet“, druge faze prošlogodišnjeg projekta Tesla-Karlovac-Croatia, a s ciljem da gradovi na prvoj hrvatskoj turističko-energetskoj ruti Zagreb-Karlovac-Ozalj- Plaški-Gospić-Smiljan u sinergiji s europskim gradovima povezanih Teslinim prisustvom postanu domaćini posebne umjetničke edicije Teslinih portreta autora Leonarda Lesića izložene u sklopu Noći muzeja 2014., posebno izrađene za ovu priliku, po jedan umjetnički rad poklanja se svakom gradu koji baštini Teslu te posebne primjerke osobama posebno zaslužnim za poticanje važnosti Tesle u Hrvatskoj. Prvi je primjerak dodjeljen gradonačelnici Ozlja, Gordani Lipšinić, u gradu prijestolnici akvarela u kojem će se ove godine na Nacionalni dan Tesle održati poseban program s naglaskom na ono što je Tesla cijeli život zastupao: poticajna sredina dostojna svakog čovjeka – najavljuje idejna začetnica projekta “Teslin svijet”.

Po prvi puta prožimanjem kulture, turizma, zdravog života i umjetnosti predstavljamo kontinentalnu energetsko- turističku rutu inspiriranu Teslom u Hrvatskoj, ali i sve sadržaje koje potiču vidljivost lokalnih zajednica te njihovo poticanje na razvoj.

Teslaruta
Izvor: Zagrebinfo

U pitanju je pravac koji nas vodi “Starom cestom” od Zagreba do Smiljana ili obrnuto, prikazujući kontinentalnu Hrvatsku u svojoj raznolikosti, bogatstvu prirode i baštine te europsku vidljivost uz poticajne programe i ponude. Ruta obuhvaća mjesta i gradove obilježene Teslom ali i lokacije koje na bilo koji način privlače interes turista a nalaze se na samoj ruti, ili okolici, te potiču razvoj lokalne zajednice i vidljivost navedenih destinacija. Od prirodnih ljepota i atrakcija Like, zemlje sokolova, Plaškog i okolice pa preko svjetski poznatih Plitvica, dolinama rijeka Karlovačke županije uključujući posjet Slunju, nastavljajući do Karlovca, renesansnog grada svjetla i vode nikako ne smijemo zaobići prijestolnicu akvarela, prekrasni gradić Ozalj s povijesnom hidrocentralom, pa dalje duž “Stare karlovačke” preko Jastrebarskog i vinorodnog kraja te divnih krajolika do Zagreba, glavnog grada Hrvatske- grada koji je Teslu uključio u svoju svakodnevicu.

Cijeli proces stvaranja ove osebujne hrvatske priče već sada možete pratiti na prvoj hrvatskoj platformi www.e-tesla.org a za ovu ljetnu sezonu glavna je atrakcija Dolina svjetla i vode: Zagreb-Karlovac-Ozalj.


Tekst: zagrebinfo
Foto: wikimedia commons

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close