Ličko-senjska županija

Projekt Kompas: Ličko-senjska samouprava je najmanje zainteresirana za konferencije o mjerama zapošljavanja mladih

“Bolja informiranost mladih o mjerama zapošljavanja i samozapošljavanja samo je jedan od prijedloga mladih za novu Strategiju”


U prostorijama Svjetskog saveza mladih Hrvatska 26.veljače održana je konferencija za medije povodom završetka projekta “Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici”.

Glavna tema je bila predstavljanje rezultata istraživanja o stavovima mladih o zapošljavanju i samozapošljavanju kao i prijedlog mjera za Strategiju o zapošljavanju i samozapošljavanju mladih u RH kojeg su sastavili kao sudionici projekta, 150 mladih iz 7 županija.

Voditeljica projekta, Lucija Kundid naglasila je kako je problem nezaposlenosti mladih jedan od gorućih problema u Hrvatskoj te je predstavila rezultate provedenog istraživanja prema kojima 48% mladih nije upoznato ili je slabo upoznato s mjerama zapošljavanja, a s mjerama samozapošljavanja nije upoznato čak 64.2% mladih. Iz Saveza poručuju kako mjere nisu dovoljno i adekvatno prezentirane mladima. Najnegativniji stav o provedbi mjera zapošljavanja, samozapošljavanja i usavršavanja imaju mladi iz Slavonije, a najpozitivniji stav imaju mladi iz Grada Zagreba i središnje Hrvatske.

Takvi rezultati su i očekivani s obzirom na broj mladih koji svake godine iseljava upravo iz područja Slavonije te s obzirom na činjenicu da velik broj mladih iz svih dijelova Hrvatske doseljava upravo u Zagreb, poručuje Lucija.

Svjetski savez mladih pozdravlja ukidanje mjere SOR-a, ali naglašavaju kako nije dovoljno da to bude privremeno ukidanje nego ukidanje u potpunosti.

Predstavnik Savjeta mladih Grada Splita, Jure Mihael Slavić istaknuo je kako su najveći problemi koji su se isticali kroz projekt Kompas bili dezinformiranost mladih o zapošljavanju i samozapošljavanju kao i nezainteresiranost mladih za strukovna i deficitarna zanimanja.

Kao rješenja predlaže se promoviranje mjera na razini općine, grada i županije, kao i jačanje suradnje CISOK-a, HZZ-a i obrazovnih institucija, obvezna edukacija učenika srednjih škola, a posebice maturanata o zapošljavanju. Što se tiče nezainteresiranosti mladih za deficitarna i strukovna zanimanja ističe se potreba za promoviranjem dobre prakse u školama i na fakultetima kako bi se mladi informirali o prednostima deficitarnih zanimanja, zatim organiziranje sajmova deficitarnih zanimanja te obvezne profesionalne orijentacije u srednjim školama, ali i potreba kvalitetnije organizacije i vrednovanja prakse koja bi trebala biti što sličnija radnom iskustvu te se vrednovati kao takva.

Na kraju je postavljeno pitanje jesu li se na konferencije odazvali predstavnici lokalne samouprave, na što smo dobili odgovor kako je najveći odaziv bio u Brodsko-posavskoj županiji, a najmanji u Ličko-senjskoj.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close