VijestiPolitika

PROJEKT EXCOVER Ovo je projekt koji je ujedinio sve vijećnike Ličko-senjske županije!

Nakon jučerašnjeg iznenađujućeg obrata u županijskoj skupštini koja je završila jednoglasnim izborom HDZ-ovog predsjednika skupštine Marijana Kustića u prvi plan dospjela je osoba koja nije političarka niti vijećnica, a ipak je zaslužna za čudesno ujedinjenje do jučer zavađenih strana u županijskoj skupštini.


Riječ je o Martini Šuper, ravnateljici Razvojne agencije Ličko-senjske županije LIRA-e koja je tijekom jučerašnje konstituirajuće sjednice izašla za govornicu i upozorila vijećnike da najkasnije do 19.00 sati mora u Italiju poslati Županijske skupštine odobren i potpisan ugovor o provedbi projekta Excover iz fonda Interreg s Italijom, vrijedan 18,6 milijuna kuna, a u kojem je LIRA nositelj. Prema riječima direktorice Šuper, Talijani su bili vrlo zabrinuti jer je istjecao rok za potpisivanje ugovora, a bez potpisa projekt propada. “Da se nije potpisao ugovor Liru bi izbrisali iz bilo kakvih budućih međunarodnih projekata. Ovdje se nije radilo samo o 18,6 milijuna kuna, nego o 100 milijuna kuna”, rekla je u razgovoru za LikaClub Martina Šuper.

“Jučer je za nas u Liri bio vrlo stresan i neizvjestan dan. Zahvaljujem se ovom prilikom svim članovima skupštine jer su svojom odlukom spriječili da svi partneri u ovom projektu ostanu bez novca”, rekla je u razgovoru za LikaClub Martina Šuper istaknuvši kako je u ovoj priči bitno to što je ovo prvi puta da Lira ne samo da sudjeluje u jednom međunarodnom projektu, nego je ujedno i nositelj projekta, što cijeloj stvari daje težinu.

“To znači da sve ide preko nas, odnosno Lira kao nositelj projekta transferira novac partnerima. Da se jučer nije potpisao taj ugovor, sve bi propalo”, rekla je Šuper o projektu u kojem s 85 posto sudjeluje Fond za regionalni razvoj, a s 15 posto Ličko-senjska županija.

Martina Šuper, direktorica LIRA-e

U projektu sudjeluje devet partnera iz Italije i Hrvatske: Sveučilište Zadar, Primorsko-goranska županija, Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije, Sveučilišta u Bologni i Udinama koja imaju posebne odjele koji se bave turizmom, te nekoliko talijanskih općina, rekla je Šuper.

Što je zapravo projekt Excover, pitali smo direktoricu Šuper. Riječ je o projektu kojemu je cilj razvoj turizma u ruralnim područjima i bolja teritorijalna i sezonska raspodjela turističkih tokova na unutrašnjost Hrvatske i na gradove koji imaju bogato kulturno i povijesno nasljeđe ali njihov potencijal nije dovoljno iskorišten i nema ih na kartama glavnih turističkih destinacija. “Oni imaju što ponuditi, ali to turisti još ne znaju”, kaže Šuper navodeći kao izuzetak Memorijalni centar Nikola Tesla i NP Plitvička jezera.

“Svi partneri u ovom projektu pondit će određene lokacije, primjerice Grad Gospić, koji se nalazi u blizini Plitvičkih jezera, ali turisti ga ne posjećuju. Svi znaju za Nikolu Teslu, ali malo tko dođe posjetiti područje iz kojeg potječe. Ima tu još puno drugih svari i ovaj projekt će pomoći da se sve to objedini, da se naprave strategije i turistički proizvodi koji će pridonijeti razvoju turizma”, rekla je Šuper.

Istaknula je kako je u istraživanja i analize uključeno cjelokupno stanovništvo. “Svi ljudi imaju neke resurse koje ne koriste u turističke svrhe. Primjerice, neki imaju znanje o povijesti i prirodi, a ne koriste to u svrhu turizma. Naša je zadaća, a to je ujedno i specifičnost ovog projekta, da sve te lokalne destinacije i poduzetnike objedinimo. Alat koji ćemo koristiti je platforma koja će sve to povezati. Oformit će se destinacijski menadžment i stvoriti novi lanac vrijednosti u turizmu”, naglasila je Šuper pojasnivši kako se ovdje nije riječ da će netko dobiti novac kao kada se gradi hotel. “Ovdje se ne radi o tome da se netko javi pa će dobiti novac. Sada će krenuti analize i ankete da se vidi što je sve na terenu, jer bi bez toga sve bilo neozbiljno. Velik dio odnosi se na promidžbu“, kaže Šuper.

“Pred nama je sada puno posla. Projekt traje do lipnja 2021. godine, a sve će biti objavljeno”, zaključila je direktorica Lire Martina Šuper najavivši kako će se u Gospiću 2021. godine održati velika međunarodna konferencija na koju će doći svi partneri iz projekt Excover.

 

Foto: Lira/Facebook/Excover

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close