TechTurizam

Projekt “CROATIA FULL OF STARS” u Korenici i na Plitvicama

Boris Štromar ili Astrobobo autor je velikog projekta pod nazivom “Croatia Full of Stars”. Radi se o fotografiranju noćnog neba diljem Hrvatske s ciljem promicanja njegove ljepote, piše novi turistički portal The Plitvice Times.


U sklopu projekta ” Croatia full of Stars ” 2015. godine sam posjetio Plitvice i Korenicu, gdje sam radio s lokalnim astronomskim udrugama. Već nekoliko godina organiziramo vrlo zanimljive astrofotografske radionice. Cilj projekta je pokazati prirodnu ljepotu noćnog neba u Hrvatskoj kroz pejsažnu fotografiju. Nažalost, postoji sve veći problem svjetlosnog zagađenja diljem svijeta, što ne samo da onemogućuje pogled na zvijezde i Mliječni put, već ozbiljno narušava ljudsko zdravlje i cijeli ekosustav, rekao je Štromar.

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u Europi gdje još možete uživati ​​u zvjezdanom spektaklu. Mnogi turisti, domaći i strani, često komentiraju ljepotu noćnog neba u Hrvatskoj pa je važno da očuvamo ovaj prirodni fenomen od daljnjeg onečišćenja i uključimo ga u turističku ponudu. Procjenjuje se da oko 80% europske populacije više ne može vidjeti Mliječni put, galaksiju u kojoj se nalazi Sunčev sustav, iz svog doma.

“U Nacionalnom parku Plitvička jezera proveli smo nezaboravnu ljetnu noć u kolovozu 2015. Fotografiranje i promatranje zvijezda uz zvuk slapova i promatranje beskrajnog prostora jedinstven je doživljaj. Iako su Plitvice najposjećeniji i najpopularniji nacionalni park, bilo bi sjajno da posjetitelji mogu uživati ​​u organiziranim noćnim izletima. Takvi programi već postoje u mnogim američkim parkovima. Hrvatska bi, uz kvalitetnu pravnu regulaciju ekološke rasvjete, mogla postati zvjezdana oaza i inovativno turističko odredište u Europi jer takve programe imaju samo skandinavske zemlje (polarna svjetla) i Kanarski otoci koji zapravo pripadaju Africi. Nadam se da će takav oblik turizma uskoro biti prepoznat i u Hrvatskoj”, smatra Štromar.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: The Plitvice Times

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close