Vijesti

Projekt Četiri otoka / četiri mjesta / četiri recepta predstavljen u Dubrovniku

U dubrovačkom ogranku Hrvatske matice iseljenika u srijedu je predstavljen Projekt “4 otoka/ 4 mjesta/ 4 recepta”, koji povezuje i predstavlja četiri tradicionalna otočna jela iz četiri iseljenička mjesta – Blata na Korčuli, Staroga Grada na Hvaru, iz Visa te iz Dola na Braču.


Iz Blata je predstavljeno tradicionalno jelo – blatska lumblija, iz Staroga Grada – starogrojski paprenjak, iz Visa – viška pogača, a iz Dola na Braču – torta hrapoćuša.

Ravnateljica ustanove u kulturi “Blatski fižuli” Ivana Sardelić izjavila je kako je ideja bila povezati četiri izrazito iseljenička otoka i njihova četiri manja mjesta preko četiri recepta u jednu iseljeničku priču.

 Iseljavanja su u prošlosti bila teška i izrazito nepovoljna, a naši su ljudi domovinu napuštali s uspomenama, mirisima i okusima. Htjeli smo sve povezati u jednu priču. Izabrali smo baš ta jela jer su izrazito dugotrajna pa su u njima i na drugom kraju svijeta iseljenici nosili miris, okus i uspomenu, rekla je Sardelić.

Istaknula je kako su originalni recepti s godinama u novim zemljama diljem svijeta ili zaboravljeni ili preinačeni pa je projekt “4 otoka/ 4 mjesta/ 4 recepta” odlična prilika za ponovno povezivanje iseljeništva s hrvatskom domovinom, kako bi se promovirao izvorni recept.

Direktorica Turističke zajednice općine Blata Maja Šeparović podsjetila je kako se blatska lumblija, starinski kolač nastao u Blatu koji se priprema već gotovo dvjesto godina, povezan s gastronomijom i iseljeništvom.

 Riječ je o kolaču okruglog oblika od dizanog tijesta, s mnoštvom sastojaka, od kojih je ključan varenik ili ukuhani mošt. Uz nastanak tog kolača veže se ljubavna legenda o mladom Francuzu i mladoj Blajki, koji su se silom prilika morali rastati, ali je njihova ljubav bila jača, rekla je Šeparović.

Dodala je kako blatska lumblija nije samo kolač, nego i priča o životu na otoku te svemu lijepom što se kroz godinu skuplja kao sastojak za taj kolač.

U povodu blagdana Svih svetih u Blatu će se krajem listopada sedmi put održati Dani blatske lumblije, posvećeni tradicionalnom kolaču koji se tu radi više od dvjesto godina.

Cilj nam je za blatsku lumbliju dobiti oznaku geografskog podrijetla pri Ministarstvu poljoprivrede. Želimo kroz kulturni turizam osmisliti proizvod koji će Blato i otok Korčulu učiniti prepoznatljivom, ali i poželjnom destinacijom kroz cijelu godinu, istaknula je Šeparović.

Najavila je kako će se od 2019. godine novcem iz EU fondova pokrenuti prva radionica i kušaonica blatske lumblije.

 

Izvor: HINA - Hrvatska izvještajna novinska agencija | Foto: Facebook Visit Blato Korcula

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close