Projekt „Centar izvrsnosti Cerovačke špilje“ dobitnik prestižne nagrade “Eurospeleo protection label”

Tena Brnad

Projekt Parka prirode Velebit “Centar izvrsnosti Cerovačke špilje – održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem” dobitnik je prestižne nagrade “Eurospeleo protection label”, objavio je Park prirode Velebit na svojim Facebook stranicama.


Naime, Zagrebački speleološki savez prijavio je projekt u lipnju ove godine na natječaj za najbolji projekt na europskoj razini koji promovira zaštitu špilja. Natječaj je organizirala komisija Europske speleološke federacije (Federation Speleologique Europeenne), a ova nagrada dodjeljuje se već 17 godina.

Svrha dodjeljivanja oznake Eurospeleo protection label određenom projektu znači da projekt doprinosi integriranom ekološkom načinu zaštite špilja poštujući pritom direktive EU, administrativne principe Natura 2000 staništa i smjernice IUCN-a. U konkurenciji sa projektima iz cijele Europe projekt je ocIjenjen  jedinstvenim te mu je dodijeljena nagrada.

Svečana dodjela nagrade bit će 28.9.2019 u Sofiji gdje će projekt biti prezentiran, a sažetak projekta bit će prezentiran na službenim stranicama FSE-a kao primjer uspješnog projekta.

S obzirom da se provođenje projekta “Centar izvrsnosti Cerovačke špilje” planira do kraja 2020. godine, podsjećamo da će špilje biti zatvorene za posjećivanje do završetka samoga projekta, poručili su iz Parka prirode Velebit.

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!


Foto: Park prirode Velebit

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u