Tech

Projekt Aequorea: budućnost života u moru

Ambiciozan plan izgradnje serije nebodera pod morem kodnog imena Aequorea otkrio je belgijski arhitekt Vincent Callebaut. U svakom od njih živjelo bi 20.000 osoba.


Projekt izgradnje Aequorea trebao bi uključivati niz nebodera koji bi bili potpuno samodostatni. Spiralni oceanski neboderi trebali se protezati od površine mora prema dnu.

151230224525-aequorea-50-super-169

Bili bi načinjeni korištenjem reciklirane plastike od nakupine plastičnog smeća u oceanima.

Osim stambenih jedinica, pod zemljom bi se nalazili i laboratoriji, uredi, hoteli, sportski tereni te farme. Svaki bi neboder, zamišlja Callebaut imao250 katova te bi išao 1.000 metara u dubinu mora. Morska voda bi se desalinizirala, reciklirao bi se organski otpad, a svjetlo bi bilo dostupno bioluminiscencijom.

Aequorea-Carbon-free-3D-printed-oceanscaper-by-Vincent-Callebaut-17-1020x610

Geometrija nebodera onemogućila bi strujama da utječu na pomicanje objekata, tvrdi arhitekt.

Međutim, razradnja ove zamisli mogla bi potrajati i mnogo duže od prosječnog životnog vijeka čovjeka, pa bi se još mogli načekati prije nego se oceanski neboderi zapravo i izgrade.


Tekst: dnevnik.hr
Foto: cnn.com / designboom.com / inhabitat.com

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close