AutomotoVijesti

Program prometne kulture za najmlađe sutra u Korenici

U ponedjeljak, 7. svibnja 2018. godine u Osnovnoj školi Plitvička jezera održat će se „Program prometne kulture za najmlađe“ kojI organizira Jumicar Hrvatska i udruga PPSP u suradnji s partnerima: PU ličko – senjska, CK Plitvice, DVD Korenica i OŠ Plitvička Jezera.


„Program prometne kulture za najmlađe“ preventivna je edukacija o sigurnosti u cestovnom prometu za djecu nižih razreda osnovnih škola. Program je Hrvatska inačica Jumicar koncepta koji je potekao iz Finske prije više od 25 godina i provodi se u većini europskih zemalja. Od 2013. godine do danas kroz obuku je prošlo više od 40.000 učenika drugih i trećih razreda u preko 200 osnovnih škola.

Preventivna akcija pod nazivom “Program prometne kulture za najmlađe“ provodi se pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Općine Plitvička Jezera

Program čine dva dijela: prvi je multimedijsko interaktivno predavanje, gdje djeca kroz igru uče prepoznati opasnosti, pravilno ponašanje te važnost horizontalne i vertikalne signalizacije u svrhu povećavanja sigurnosti. Drugi dio je praktičan i uključuje samostalno upravljanje vozilima za obuku na prometnom poligonu uz nadzor instruktora i prometne policije. Djeca tako izmjenjujući uloge pješaka i vozača na simuliranoj prometnici na siguran način uče preuzimanje odgovornosti, predviđanje opasnosti i uviđaju uzročno-posljedičnu vezu ponašanja u prometu, s ciljem da postanu oprezniji pješaci i biciklisti.

Ovim projektom nastoji se podići razina prometne kulture te stupanj znanja i vještina potrebnih za sigurno sudjelovanje djece u prometu, ali i utjecati na preuzimanje odgovornosti kod djece, predviđanje opasnosti i zaključivanje o uzročno-posljedičnoj vezi ponašanja u prometu i svakodnevnim potencijalno opasnim situacijama.

Program je do sada podržan od strane Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje i jedinica lokalne i regionalne samouprave.

.

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Jumicar HR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close