Prognoza: U većini zemlje padaline, pod Velebitom orkanski udari bure

Stigla je najavljena promjena vremena. Zaslužna Genovska ciklona premještat će se točno preko naših krajeva dalje na istok. Upravo pod njenim utjecajem je najneugodnije vrijeme bilo sinoć. Prijepodne će pod Velebitom puhati jaka i olujna bura. U Dalmaciji će naglo okretati vjetar s juga na zapadnjak potom i sjeverac.


U unutrašnjosti će padati slab snijeg ili susnježica, u gorju će se podebljavati pokrivač. Nošenog vjetrom, snijega će biti i na sjevernom Jadranu gdje su izgledni i obilniji pljuskovi s grmljavinom.

Prema sredini dana slijedi već smirivanje, u sjeverozapadnoj Hrvatskoj će se popodne i razvedriti. Vjetar će sasvim oslabjeti, a ni oborine se više ne očekuju. Uz to, najviša će temperatura biti oko 5 °C. Na istoku zemlje će popodne doći do smanjenja naoblake, dok će u Posavini i Srijemu biti još malo kiše.

Bit će hladno, uz temperature oko 4 °C i slab do umjeren sjeverac. U Dalmaciji popodne uz promjenjivu naoblaku i lokalne pljuskove, doduše češće na jugu. Na sjeveru će puhati jaka bura i osjetno će biti hladnije. Na jugu oko 14 °C i svojevrsno zatišje prije bure koja će krenuti kasno navečer. Na sjevernom Jadranu će popodne biti pravo vrijeme uz olujnu buru: vrlo hladno, uz postupno razvedravanje. Pod Velebitom će biti udara jačih od 120 km/h. U gorju se očekuje prestanak snijega, ali ostat će vrlo hladno uz temperaturu oko 0 °C.

VRIJEME IDUĆIH DANA

Petak će na kopnu od jutra biti sunčan, ali i vrlo hladan. Hladno, zimsko vrijeme će potrajati. Za vikend slijede povremene oborine, često slab snijeg, u subotu na istoku, a krajem nedjelje i na zapadu. Na moru će oborine u petak i subotu biti rezervirane za jug Dalmacije, a u nedjelju većinom za sjever. Nakon slabljenja bure za vikend, idući tjedan kreće nova epizoda. Temperatura će pritom biti u osjetnom padu.

POZOR!

Zima se vraća na velika vrata. Uslijed nagle promjene vremena, budite oprezni kako zbog skliskih kolnika u uvjetima s obilnom kišom na zapadu, ali kasnije s mokrim snijegom ili pokrivačem na tlu. Dok će snažan vjetar: jak sjeverac na kopnu, pod Velebitom orkanski udari bure, zasigurno stvarati probleme i zaustaviti cestovni i pomorski promet.


 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close