ZdravljeIzdvojeno

Prognoza: Nazire se kraj toplinskom valu, ali svejedno budite na oprezu!

Dok se na kontinentu od subote do danas nakratko lakše disalo uz sjeverac i manje vlage, u Dalmaciji vrućina i toplinski val nisu posustali…


Štoviše, subotnja i nedjeljna noć u Splitu i Dubrovniku bile su najtoplije od početka ovog ljeta! Temperatura se sve do 6 sati ujutro u Dubrovniku i Splitu nije spuštala ispod 28 °C. Razlog tomu je pritjecanje toplog zraka s jugozapada u sklopu anticiklonalnog grebena koji će na vrijeme u našoj zemlji djelovati još i danas, prije nego stigne frontalni poremećaj.

PONEDJELJAK

Pod Velebitom će do podneva puhati bura s udarima do 80 km/h i dodatno isušivati zrak. Posvuda će temperatura brzo rasti – tako će u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj već oko podneva biti oko 30 °C, a popodne i do 35 °C! Na snazi je i žuto upozorenje zbog vrućine!

Prema večeri uz porast naoblake za zapada, računajte na rijetke pljuskove uz granicu sa Slovenijom i u Međimurju.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu zemlje također budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. U popodnevnim satima će temperature biti oko 35 °C u hladu, lokalno i koji stupanj više uz slab vjetar i uglavnom sunčano vrijeme.

U Dalmaciji i popodne bez promjene – vrlo vruće uz najvišu temperaturu oko 35 °C i vjetar s mora osjetno slabiji nego što je bio jučer. U zaobalju i unutrašnjosti temperatura će porasti i do 38 °C, a izgledni su i jači razvoji oblaka i pljuskovi.

Velika opasnost od vrućine sutra na sjevernom Jadranu, ali i u gorju. Vjetar s mora bit će vrlo slab, a temperatura sredinom dana od 31 °C do 36 °C u unutrašnjosti Istre. Blago osvježenje može se potražiti u moru, koje je iznadprosječnih 26 °C do 28 °C. Bit će sunčano, a navečer u Gorskom kotaru računajte na lokalne pljuskove.

IDUĆIH DANA NA KOPNU

Dakle, u noći na utorak stiže pogoršanje vremena na kopnu. Bit će kiše, često u obliku pljuskova, praćenih jakim vjetrom.

Moguće je lokalno nevrijeme nailaskom na pregrijano tlo i zrak. Nestabilnosti će biti i u nastavku tjedna, najvjerojatnije u četvrtak popodne i opet za vikend. Unatoč tomu, slijedi jedan temperaturno ugodniji tjedan s temperaturama primjerenijima počeku srpnja.

IDUĆIH DANA NA MORU

Prekid toplinskog vala na more stiže sredinom idućeg tjedna – prvo na sjeverni Jadran, a potom i u Dalmaciju. Pritom će zapuhati opet i jaka bura, iz podvelebitskog primorja širit će se dalje prema jugu.

Naravno, uslijedit će tek blagi pad temperature. Nažalost izgledne su pritom i nevere, u utorak na sjevernom Jadranu, a u noći na petak lokalno i u Dalmaciji. Svakako idućih dana pozorno pratite prognozu.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close