LifestyleIzdvojeno

PROGNOZA Ljeto ne odustaje, vraćaju se velike vrućine!

PROGNOZA DORIANA RIBARIĆA

“Kakvo vrijeme na Malu Gospu nastane, takvo rado još dva mjeseca ostane.”


Brojne pučke izreke bave se blagdanom Velike i Male Gospe, a tiču se uglavnom zahladnjenja koja se očekuju nakon tih datuma (15.8. i 8.9.), osobito u gorju. To je podržano i u klimatologiji. Danjeg svjetla sve je manje, ciklonalna aktivnost sve veća, a ljeto na smiraju. No, ovogodišnji rujan donosi malo drukčiju situaciju koja je povezana sa gore spomenutom pučkom prognozom.

Uistinu nas očekuje stabilna Mala Gospa, a toliko topla i suha nije bila još od 2013. godine. Uz to stabilno i toplije razdoblje ostaje barem do sredine rujna, a izgledno i dulje od toga. Na to upućuju i dugoročne numeričke prognoze za 9. i 10. mjesec, predviđa se nešto toplije i sušnije razdoblje nego li je to uobičajeno za prvi dio jeseni.

Ova pučka izreka, dakle, nije daleko od istine.

Utorak

Naoblačenje početkom tjedna i novo osvježenje bili su samo prolazni. Već danas nam jača anticiklona sa zapada koja će stabilne pa i razmjerno tople prilike podržavati barem tamo do polovine mjeseca.

Utorak ujutro u unutrašnjosti još može biti nešto zaostalih oblaka, mjestimice i magle, uglavnom samo po gorskim kotlinama ili u Posavini. Zatim pretežno vedro, a vedrina će prevladavati i duž cijele Jadranske obale. No još će biti i vjetrovito s umjerenom i jakom burom, pod Velebitom gdjegod i pokojim olujnim udarom, ali sve mirnije od sredine dana. Na kopnu najniža temperatura između 10 i 14-15 stupnjeva, a uz Jadran oko 20, na jugu i koji više.

Poslijepodne sunčano, pa tako i u središnjim i sjeverozapadnim predjelima neće biti gotovo niti oblačka. Vjetar slab, a uz više sunca malo ugodnije. Oko 25 stupnjeva.

Na istoku pretežno sunčano, nerijetko i ovdje vedro. Najviše temperature u zapadnom dijelu Slavonije malo više nego jučer, a podjednako toplo ostaje na krajnjem istoku, do najviše 27 °C.

U Dalmaciji sunčano, vedro, a bura u slabljenju i okretanju na sjeverozapadnjak, ponegdje i zapadnjak. Toplije, nerijetko i vruće.

Na sjevernom Jadranu bura će samo malo oslabjeti, ali prema otocima i uz zapadnu obalu Istre okrenuti na sjeverozapadnjak. Navečer pod Velebitom opet mogući mjestimični jaki udari. Bez oblaka i malo toplije, uz obalu oko 28 °C, a u gorskim područjima od 20 do 24 °C.

Idućih dana na kopnu

Idućih dana kreće nam jedno dugotrajno stabilno i iznadprosječno toplo razdoblje za ovo doba godine. No još u srijedu i četvrtak na kopnu uz svježa, ponegdje u nizinama i maglovita jutra.

Idućih dana na moru

Na moru prave ljetne prilike, ujutro burin, danju maestral uz pregršt sunčana vremena. Vrlo toplo pa i vruće, a bura će pojačana biti samo u petak i čini se krajem tjedna.

Ljetu još svakako nije kraj, a neće se još odviše ohladiti ni more.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close