LifestyleIzdvojeno

Prognoza: I danas toplo, ali uz pogoršanje navečer i zahlađenje

U petak navečer gomilanje oblaka sa sjeverozapada, a onda zahlađenje, oblačno, povremeno s kišom, razmjerno vjetrovito, na Jadranu moguće i nevrijeme


Nakon prilično nestabilne sredine, kraj radnog tjedna opet malo mirnije uz vrućinu i sparinu. Nastavlja se tako iznadprosječna toplina, primjerenija kraju lipnja. No, jučer i danas samo je predah pred nešto dugotrajniju promjenu koja nam stiže sa sjevera kontinenta i donosi osjetno hladniji zrak u danima vikenda.

PETAK

Ujutro i prijepodne većinom sunčano, samo povremeno nešto promjenjive naoblake na kopnu. Izostati će neki značajniji vjetar, a u ranim jutarnjim satima po gorskim kotlinama i mjestimice u zaobalju može nakratko biti magle, prema otvorenome moru sumaglice.

Poslijepodne u unutrašnjosti, prvenstveno u zapadnim predjelima početi će sporadično nicati tornjasti oblaci iz kojih lokalno može pasti kraći pljusak, najizglednije uz granicu sa Slovenijom. Do pljuskova vruće i sparno, kao i na Jadranu gdje će vladati prave ljetne prilike. No, kasno navečer sa sjeverozapada stiže jače naoblačenje s češćom i izraženijom kišom, najprije na krajnjem sjeveru zemlje, a zatim u noći na subotu i u ostatku unutrašnjosti.

VIKEND NA KOPNU

Cijeli produženi vikend na kopnu prilično nepovoljan. Posvuda oblačno povremeno s kišom i razmjerno vjetrovito. U subotu u noći još može biti i grmljavine. Temperatura značajno niža, gotovo dvostruko niža nego u petak. U nedjelju oko ili tek malo iznad 15 °C što je ispod višegodišnjeg prosjeka za ovo doba godine. Prestanak oborina i smanjenje naoblake tijekom ponedjeljka, ali stabilizacija vremena tek od utorka, kada će i temperatura opet osjetnije porasti.

VIKEND NA MORU

Na Jadranu će pogoršanje stići malo kasnije, tek potkraj subote i to najprije u Istru i na Kvarner u obliku neverina pa i izraženijih grmljavinskih pljuskova. U nedjelju promjenjivo i nestabilno češće u Dalmaciji, osobito u drugom dijelu dana kada je u zaleđu moguće i jače nevrijeme. Puhat će umjerena i jaka, ponegdje u noći na nedjelju olujna bura, podno Velebita moguće s orkanskim udarima.

U Dalmaciji zato ostaje uglavnom po južini, najdulje na krajnjem jugu. U ponedjeljak posvuda znatno mirnije uz slabiji vjetar.

Osjetno svježije u subotu već na sjevernom dijelu, a u nedjelju i drugdje.


 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close