Zdravlje

Profunkcionirao je eKarton: Tko će moći vršljati po našim zdravstvenim kartonima?

S prvim danom rujna profunkcionirao je eKarton, sustav u kojemu će se ubuduće nalaziti objedinjeni podaci za svakog pacijenta – od detalja liječničkih pregleda preko nalaza, uputnica, otpusnih pisama do izdanih recepata. U njegovoj probnoj fazi pristup je omogućen tek liječnicima opće prakse, dok se u roku od nekoliko mjeseci na njega spajaju i specijalisti, bolnički liječnici i ljekarnici. Sami pacijenti pak zasad nemaju mogućnost uvida: iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) objasnili su da će portal namijenjen njima biti u funkciji ‘tijekom rujna’


Tko će moći vršljati po našim zdravstvenim kartonima? U HZZO-u tvrde da će i sami pacijenti imati mogućnost vidjeti ‘neke njegove dijelove’, no i da su sami podaci zaštićeni najvišim mogućim stupnjem enkripcije i ‘u svakom slučaju sigurniji nego kada kartoni stoje u nezaključanim metalnim kutijama u ordinacijama’. Navodno, kada profunkcionira portal za pacijente, oni sami moći će samostalno upravljati pravom pristupa i u svakom trenutku vidjeti tko je i kada kliknuo na njihov zdravstveni karton.

Radikalnim korakom u informatizaciji zdravstva Hrvatska nastoji držati korak s najnaprednijim europskim državama, prije svega skandinavskim i baltičkim, s kojima se nalazila pri vrhu liste prije nekoliko godina, no u međuvremenu je ponovno započela zaostajati. Sustav eKarton u stvarnosti su objedinjeni podaci koji su već prikupljeni u Centralnom informacijskom zdravstvenom sustavu (CEZIH) preko različitih aplikacija poput eRecepta ili eUputnice.

Sustav s najvišom mogućom razinom zaštite

Liječnici će mu sa svoje strane pristupati pomoću vlastite pametne identifikacijske kartice, dok će se na građane primjenjivati sustav Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava (NIAS). Komplicirana oznaka krije ono što je vrlo dobro poznato za barem nekoliko stotina tisuća građana registriranih u sustavu e-građani: u njega se može logirati pomoću lozinke ili tokena dobivenih na šalteru Fine, ali u posljednje vrijeme i preko certifikata koje izdaju sve veće hrvatske banke. Pojednostavljeno, istim sistemom kojim se građani prijavljuju u internetsko ili mobilno bankarstvo i zasad ima najvišu moguću razinu zaštite.

Više na tportal.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close