Zdravlje

Problemi s buđenjem? Ponavljajući alarm nije rješenje

Iako ste sinoć odlučili napraviti “reda” u svom rasporedu spavanja i pokloniti si malo više noćnog sna, opet ste imali problema s buđenjem?


Iako vam se opcija ponavljajućeg alarma (snooze) može činiti kao spasonosna, zapravo je užasna ideja.

Kontinuirano odgađanje trenutka da se konačno ustanete iz kreveta može ozbiljno narušiti kvalitetu vašeg sna i učiniti vas mrzovoljnima tijekom dana, tvrdi Christopher W. Winter, neurolog iz Charlottesvillea.

Najčešća je pogreška, tvrdi, namjestiti alarm za buđenje primjerice u 06h, iako znate da se zasigurno nećete ustati prije 06.30h.

Kada se oglasi alarm i ugasite ga do iduće “zvonjave”, zapravo ste sebi na taj način “ukrali” tih ola sata kvalitetnog sna kojeg ste mogli imati da ste alarm odmah namjestili za 06.30h.

Kada prvi put zazvoni, prene vas iz dubokog sna i niste se razbudili.

Umjesto da sada ustanete odmah na prvu i razbudite se, klikom na “snooze” imate dojam sigurnosti da će zazvoniti ponovno i padate u dublji san i buđenje postaje sve teže.

Sada ste se zasigurno prisjetili kako ste bar jednom ustali, pogledali na sat i u panici shvatili da ste, unatoč ponavljajućem alarmu – zaspali i kasnite.

Winter savjetuje da namjestite alarm za buđenje na točno onoliko sati u koliko zaista imate namjeru ustati i ne upadate u “snooze” zamke.


Tekst: večernji.hr

 


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close