Grad ZagrebTech

Prirodno partnerstvo turizma i solarne energije

 

Jučer je u Zagrebu održana Greenpeaceova konferencija pod nazivom „Uloga turizma u energetskoj tranziciji” na kojoj se raspravljalo o korištenju obnovljivih izvora energije (OIE) u turizmu i razlozima zbog kojih je ovaj prirodni energetski potencijal praktički neiskorišten.


Na konferenciji je predstavljena Greenpeaceova brošura „Analiza mogućnosti šire primjene obnovljivih izvora energije u turističkom sektoru u Hrvatskoj” koju su izradili stručnjaci iz Zelene energetske zadruge (ZEZ), a koja donosi inovativne poslovne modele financiranja projekata OIE, s naglaskom na korištenju energije sunca.  

„U Bonnu se upravo održava međunarodna konferencija o klimi COP 23 gdje je jasno vidljivo da su potrebne hitne i odlučne mjere kako bi se obuzdale klimatske promjene i ublažile njihove posljedice, danas već prisutne na svakom koraku. U energetsku tranziciju moraju se uključiti svi – država i ekonomski sektori pa tako i turizam. Prelazak s fosilnih goriva na čistu energiju ne može se više odgađati.”, izjavila je Marija Tomac, voditeljica Greenpeaceove kampanje. 

Turističke tvrtke pokazuju interes za ulaganje u obnovljivu energiju, pogotovo solarnu. Drastičnim padom cijena tehnologije čista, solarna energija postala je tržišno konkurentna. Istovremeno, turistički sektor iz godine u godinu bilježi rast prihoda pa je idealan trenutak da turizam u Hrvatskoj krene u masovno korištenje energije sunca za što su u najavi i natječaji za bespovratna sredstva iz EU fondova. Greenpeace poziva Vladu i Ministarstvo nadležno za energetiku da napokon prepoznaju ovaj potencijal i proaktivnim mjerama omoguće solarizaciju Hrvatske.   

Ovom studijom predstavili smo već testirane modele za provedbu projekata obnovljivih izvora energije u turističkom sektoru, s naglaskom na energiji sunca, koji se vlasnicima objekata mogu isplatiti i za manje od osam godina bez sufinanciranja. Ulaganjem u sustave obnovljivih izvora energije, turistički bi subjekti uz zaštitu okoliša i podizanja vlastitog imidža prvenstveno ostvarili ekonomske uštede na svojim objektima. Stoga zbunjuje da šira primjena sunčeve energije do sada nije u većoj mjeri zaživjela barem u turističkom sektoru”, naglasio je Boris Pavlin iz ZEZ-a.  

Na konferenciji je o građanskoj energiji, tj. o građanima kao proizvođačima-potrošačima električne energije, kao ključnom dioniku u energetskoj budućnosti, govorila Emily Rochon iz Greenpeace Internationala. Ignacio Navarro, stručnjak za energetiku iz Greenpeacea Grčke, predstavio je dobre primjere suživota turizma i solarne energije iz Grčke, dok je Goran Jeras, iz Zadruge za etično financiranje, govorio o potencijalima zadružnog financiranja projekata OIE u turizmu. 

Od svoga dolaska u Hrvatsku, Greenpeace je vodio kampanje za održivo ribarstvo, protiv TE Plomin C i eksploatacije nafte iz Jadrana u okviru koalicije “SOS za Jadran”. Greenpeace provodi i kampanju za korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu, s naglaskom na korištenju solarne energije na Jadranu, kao i kampanju protiv plastike za jednokratnu upotrebu.   

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close