Pripremite jakne i nepropusnu obuću: Nastavlja se ciklona i neugodni hladan vjetra sa sjevera

Utorak će na kopnu biti stabilniji, međutim u srijedu stiže jedna brzopotezna kiša


Oblačni sustav i dalje kruži iznad jugozapadne Europe, stvorila se i takozvana hladna kaplja, odnosno visinska ciklona koja je donijela i prvi ovosezonski snijeg u najvišim našim planinama i višem gorju.

Razlika vedrine na sjeveru i ovih oblaka na jugu uzrokuje i jako strujanje i pojačava dojam hladnoće. Pripremite jakne i nepropusnu obuću i za danas zbog kiše, ali i neugodnog hladnog vjetra sa sjevera.

Glavnina oborina past će danas prijepodne. Popodne slijedi smirivanje uz sve slabiju i sporadičnu kišu na kopnu. U središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj bit će manje vjetrovito, ali i dalje hladno uz maksimalnih 10 °C.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu će popodne biti oblačno uz slabu kišu, koja će prema kraju dana na zapadu sasvim prestati, do ponoći i na krajnjem istoku. Bit će malo manje hladno upravo zbog slabijeg vjetra. Maksimalna temperatura idu do 10 °C.

U rano popodne će južnije od Splita i na otocima biti lokalnih pljuskova, no, postupno će se i tu razvedravati. Na sjeveru Dalmacije će puhati jaka bura s olujnim udarima u smirivanju prema večeri. S druge strane, na jugu Dalmacije će prvo puhati umjeren vjetar promjenjivog smjera koji navečer okreće na buru s lokalno žestokim udarima.

Bura će tijekom dana na sjevernom dijelu Jadrana polako slabjeti. Unatoč tomu, bit će i dalje udara do 100 km/h, osobito u Velebitskom kanalu uz ograničenja u prometu. U Istri će se prvo razvedriti, do kraja dana i drugdje, a kiša sasvim prestati. Temperatura se neće odviše promijeniti. Ostaje hladno.

U NASTAVKU TJEDNA

Utorak će na kopnu biti stabilniji, međutim u srijedu stiže jedna brzopotezna kiša. Od četvrtka će opet biti sunčanije i tako najmanje do vikenda. Uz hladna jutra, nerijetko će biti i ranojutarnje magle, ali i prizemnog mraza. Danju ostaje prohladno uz 13 °C.

Krajem srijede i u četvrtak stiže nova epizoda bure duž cijele obale. Podržavat će vedro i stabilno vrijeme sve do kraja vikenda, ali bez promjene temperature. U srijedu na sjevernom Jadranu računajte na lokalnu kišu. Dakle, valja izdržati još sutrašnji kišovit dan nakon čega će biti povoljnijeg vremena za boravak u prirodi i za preostale radove na otvorenom. Svakako zaštitite osjetljive biljke od jutarnje hladnoće. Doduše, od četvrtka opet računajte na probleme po buri.


 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close