Tehnologija

Pripazite kada kupujete televizor: zbog standarda možda nećete imati sliku

Prelazak na DVB-T2 sustav donosi veću, HD rezoluciju slike i bolji, 5.1 surround zvuk. Kada prijeđemo na novi sustav, televizori koji nemaju DVB-T2 prijamnik neće imati slike

Imam stari televizor za koji sam morao kupiti DVB-T prijamnik kad se prelazilo na digitalno emitiranje programa. Na nekim kanalima mi se pojavljuje informacija da su to slovenski programi, no ne mogu ih gledati. Je li to zato što prijamnik nije DVB-T2 , pita čitatelj.

Zanima ga i koja je razlika između ta dva prijamnika te je li istina da ćemo uskoro svi morati imati nove prijamnike?

“Televizijske postaje većine susjednih država već emitiraju program u formatu koji ‘stari’ prijamnici ne mogu “pročitati”. Svakome tko kupuje televizor savjetujemo da već sad traži onaj s ugrađenim DVB-T2 prijamnikom” – rekli su nam u RTV centru Osijek.

Kaskamo za drugima, ali 2019. prelazimo na novi sustav

Hrvatska kaska za susjedima pa povjerenstvo na čelu s regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti (HAKOM) radi prijedlog strategije za prelazak na novu tehnologiju i bolji TV signal.

“Strategija će definirati i kvalitetu slike te se očekuje da će svi programi s nacionalnim pokrivanjem biti u HD kvaliteti slike. Na novi sustav nećemo prijeći prije 2019., no tada će korisnici morati nabaviti novu prijamničku opremu . Od sljedeće godine će na televizijskoj opremi morati biti jasno naznačeno podržava li novi sustav ili ne da kupci znaju što kupuju” – odgovorili su nam iz HAKOM-a .

Pročitajte cijeli članak na 24sata.hr


Foto: geekpro.es

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close