Zdravlje

Pripazite da vaša štitnjača ne izmakne kontroli

Štitnjača, mala vratna žlijezda koja oblikom podsjeća na leptira, može se pretvoriti u “čudovište“ koje će cijeli organizam izbaciti iz ravnoteže. Naime, štitnjača je svojevrsna energetska centrala koja upravlja proizvodnjom naše životne energije, uključujući rad krvožilnog i dišnog sustava, mozak, tjelesnu temperaturu, kretanje, spavanje, probavu… No, ta centrala često “pregori“ zbog stresnog načina života koji nije u skladu s prirodnim bioritmovima, piše Zadovoljna


Među pacijentima s problemima štitnjače, omjer žena i muškaraca je 80:20. Žene imaju puno više problema sa štitnjačom zato što kod njh hormoni štitnjače sudjeluju u menstruacijskom ciklusu, trudnoći i menopauzi. Žene su često pod pritiskom cijeli dan, osobito ako su zaposlene i uz to imaju obitelj. Uz to su po svojoj naravi više perfekcionisti i najčešće preuzimaju više obaveza nego muškarci, pa su i više ‘prenapregnute'”, kaže dr. Ante Škaro, specijalist otorinolaringologije, kirurg glave i vrata te ravnatelj Poliklinike Leptir specijalizirane za štitnu žlijezdu.

Na rad štitnjače utječe izmjena dana i noći, odnosno Sunca i Mjeseca (ujutro štitnjača radi stopostotnom snagom, a tijekom popodneva i večeri smanjuje rad pripremajući se za fazu odmora i regeneracije), a također je štitnjača pod utjecajem izmjene godišnjih doba i atmosferskih prilika.

“Te promjene intenzivno osjećaju svi koji zbog života “sto na sat“ imaju poremećaje rada štitnjače, među kojima su najčešće hipertireoza (štitnjača izlučuje previše hormona) i hipotireoza (štitnjača izlučuje premalo hormona). Stoga štitnjača zahtijeva posebnu brigu i prilagođavanje terapije ovisno o godišnjem dobu”, objašnjava dr. Škaro.

Pročitajte više na Zadovoljna

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close