Lifestyle

Kome pripada prsten nakon prekida zaruka?

U trenutku zaruka nitko ne razmišlja na način ‘Što ako prekinemo?’. Međutim, život je nepredvidljiv i ponekad se veze raspadaju, zaruke prekidaju i svatko odlazi na svoju stranu, piše 24sata


No tko u tom slučaju ima pravo nad vlasništvom prstena? Također, ima li pravo na prsten ikakve veze s time tko je prekinuo zaruke i tko je kriv za prekid?

“Zaručnički prsten je dar i vlasništvo nad prstenom nema veze s prekidom zaruka, odnosno s time tko je kriv za raskid zaruka. Može se opozvati sukladno odredbama Zakona o obveznim odnosima koji se odnose na opoziv darovanja”, objašnjava odvjetnica Dijana Kladar.

U spomenutom zakonu, od članka 493. pa nadalje je objašnjeno u kojim uvjetima se zakonski može tražiti vraćanje dara, na koji način te nakon koliko vremena to pravo ulazi u zastaru.

Pa tako piše da se povrat dara može tražiti ukoliko “darovatelj toliko osiromaši da više nema sredstva za svoje nužno uzdržavanje, a nema ni osobe koja ga je po zakonu dužna uzdržavati.”

Međutim, ako onaj tko je dar primio isplati onoga tko mu je dar dao, tada ga ne mora vratiti. Znači, kada bi bivši zaručnik postao toliko siromašan da si ne može priuštiti ni ono najosnovnije u životu, imao bi pravo tražiti prsten nazad.

Ipak, i tu postoji ‘caka’ – bivši zaručnik ne bi imao pravo na povrat prstena ili nekog drugog dara ako “se namjerno ili grubom nemarnošću doveo u oskudicu” ili “ako je od predaje dara proteklo deset godina za nekretnine, odnosno pet godina za pokretnine”.

Povrat dara može se tražiti i u slučaju kada je onaj tko je dar primio napravio neko kazneno djelo protiv onoga tko mu je poklon dao ili protiv njegove obitelji. Također, kada bi onaj tko je primio dar usmrtio onoga tko mu je dar dao, tada bi njegov nasljednik imao pravo tražiti povrat.

Na primjer, ako ćemo uzeti scenarij iz nekog krimića, to bi izgledalo ovako: Bivša zaručnica ubije svojeg nesuđenog partnera, a kod sebe i dalje ima zaručnički prsten koji joj je on dao (ili neki drugi dar, možda nekretninu, automobil…), tada nasljednici kojima ostaje nesretnikova imovina imaju pravo od nje tražiti sve te stvari, i po zakonu ih dobiti.

 

Više na 24sata

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close