Priopćenje izbornog povjerenstva: 3 prijave za povredu izborne šutnje, čekaju se prvi rezultati

LIKACLUB

Iz Županijskog izbornog povjerenstva stiglo je pripćenje o tijeku izbora, u potpisu je predsjednica Milka Vraneš. Prenosimo u cijelosti.

Poštovani,

Podaci o prvim privremenim rezultatima prijevremenih izbora bit će dostupni na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske www. izbori.hr po završenom unosu u IT aplikaciju 116 zapisnika  o radu biračkih odbora sa svih biračkih mjesta na području Ličko-senjske županije, s tim da je u popis birača na području županije  ukupno upisano  43.164  birača.

Kod ŽIP LSŽ do dana 10. ožujka 2019. do 19:00 sati zaprimljene su 3 (tri) prijave za   povredu izborne šutnje iz čl. 35.st.3. Zakona o lokalnim izborima, s tim da je prijavu ovom Povjerenstvu podnijela politička stranka HSP protiv kandidacijske liste grupe birača Darka Milinovića, zatim građanin I.M. protiv sadržaja članka na internetskom portalu i kandidacijska lista grupe birača, nositelja liste Darka Milinovića, protiv objave na društvenoj mreži kandidatkinje na listi HSP-a. Ukoliko ŽIP LSŽ utvrdi postojanje povrede izborne šutnje, o istom će podnijeti posebnu obavijest nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu, s tim da su Zakonom o lokalnim izborima za takve vrste prekršaja propisane novčane kazne.

Na dan izbora 10. ožujka 2019. nije bilo incidenata na biralištima, odnosno nije bilo evidentirano niti jedno remećenje javnog reda i mira, te još nije zaprimljen niti jedan prigovor u postupku zaštite izbornog prava od strane izbornih sudionika na izborni postupak, koji prigovor su u mogućnosti podnijeti prigovor u roku od 48 sati od kada je izvršena radnja na koju je stavljen prigovor. Nadležno izborno povjerenstvo dužno je donijeti rješenje o prigovoru u roku od 48 sati od kada je prigovor dostavljen, odnosno od dana kada su dostavljeni izborni materijali na koje se prigovor odnosi – prenosi ŽIP.

Komentari

Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u