Grad ZagrebPolitika

Priopćenje iz Grada Zagreba: “NIJE TOČNO da je gradonačelnik Bandić u Rim putovao 62 puta”

Na redakciju portala LIKACLUB danas je stiglo priopćenje iz Grada Zagreba vezano uz upite pojedinih medija o broju gradonačelnikovih putovanja u Rim.


U priopćenju je istaknuto da nije točno da je gradonačelnik Bandić 62 puta putovao u Rim te da je od 2011. do 2016. godine u Rimu službeno bio tek 25 puta, a 2017. samo dvaput.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Nastavno na odgovore koje smo pojedinim medijima dostavili 18. svibnja 2018. te na dodatne upite želja nam je naglasiti da je NETOČNO da je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić putovao 62 puta u Rim te da na tim putovanjima nisu održani službeni sastanci.
Naime, u razdoblju od 2011.-2016. Gradonačelnik je službeno putovao u Rim 25 puta, a u 2017. je službeno putovao dva puta u Rim. Među ostalim, možemo naglasiti da se Gradonačelnik sastajao sa svim svojim kolegama tijekom perioda od 2012.-2017. – gradonačelnici Gianni Alemanno, Ignazio Marino, Virginia Raggi.
Osim s kolegama gradonačelnicima sastajao se i s hrvatskom zajednicom u Rimu, veleposlanicima, hrvatskim jezičnim manjinama, a isto tako održao je i sastanke u ministarstvu vanjskih poslova Republike Italije. Na jednom u tih sastanka u Farnesini Gradonačelnik je dogovorio sudjelovanje na Svjetskoj izložbi Expo u Milanu. Također, želimo istaknuti, u Izjavi o namjeri između Grada Rima i Grada Zagreba, članak 2., koji je gradonačelnik potpisao s tadašnjim gradonačelnikom Alemannom u Rimu, 14. ožujka 2012., stoji ”promocija hrvatskog jezika i kulture u Rimu” te je u rujnu 2017. na temelju tog članka otvoren Odjel hrvatske književnosti u Europskoj knjižnici. Knjižnica je osnovana 2006. te do 2017. nije postojao Odjel hrvatske književnosti, a što je realizirano na temelju dogovora Gradonačelnika u Rimu.
Također, u tijeku su pregovori o daljnjoj sličnoj suradnji o kojoj ćemo javnost, kao i uvijek do sada, pravodobno obavijestiti. Na temelju gore navedenog članka 2. Grad Zagreb pomaže u radu škole hrvatskog jezika u Rimu.
O svim putovanjima Gradonačelnika mediji su pravovremeno obaviješteni prije i poslije svakog službenog putovanja te se sve informacije mogu naći na web stranici www.zagreb.hr.
Budući da je upravni postupak u tijeku, a prema predmetnom zahtjevu Povjerenstava za odlučivanje o sukobu interesa, te odluka Povjerenstva nije donijeta, radi sprječavanja ometanja rada tijela koje odlučuje nije moguće kopiranje, fotografiranje i snimanje spisa vezanih za službena putovanja gradonačelnika u Rim, ali kao što smo već najavili u dokumentaciju je moguće izvršiti uvid u spis.
S poštovanjem,
Pročelnica
Vesna Šimić


 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close