Grad ZagrebPolitika

PRIOPĆENJE – Greenpeace Plenkoviću: “Ostavite potomcima više od dva posto!”

Na mail adresu portala LIKACLUB danas je stiglo priopćenje Greenpeacea vezano uz jučerašnju konferenciju „Hrvatska na vratima Energetske unije“.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Govoreći na jučerašnjoj konferenciji „Hrvatska na vratima Energetske unije“, na kojoj je sudjelovao i potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič, premijer Plenković osvrnuo se na energetsku situaciju u Hrvatskoj s pogledom prema budućnosti.

Plenković se pohvalio kako Hrvatska već danas ostvaruje cilj Europske unije za 2030. godinu, postigavši 29-postotni udio obnovljivih izvora energije (OIE) u ukupnoj potrošnji energije. Istovremeno, napomenuo je kako Hrvatska ima potencijala za proizvodnju 30 gigavata energije iz obnovljivih izvora sunca i vjetra.

Oba podatka su točna, premda se u njima nažalost ogleda sva inertnost i neambicioznost hrvatske energetske politike. Naime, Hrvatska je nominalno ostvarila spomenuti cilj o udjelu OIE, ali golemim dijelom zahvaljujući starim hidroelektranama izgrađenima u doba bivše Jugoslavije te visokim udjelom ogrjevnog drva u proizvodnji toplinske energije. Ni velike hidroelektrane niti grijanje na drva ne mogu se smatrati korištenjem obnovljivih izvora energije u modernom smislu, niti iza tog „postignuća“ stoji neka posebna politika ove ili prethodnih vlada.   

U pogledu spomenutog potencijala od 30 GW iz sunca i vjetra, treba imati na umu da je u Hrvatskoj danas instalirano 490 megavata vjetroelektrana i tek 50 MW sunčanih fotonaponskih elektrana – ukupno dakle 540 MW, što je manje od 2 posto potencijala koji spominje premijer Plenković.

Sunčana Hrvatska trenutno proizvodi manje energije iz sunca nego skijaški grad Maribor. Upola manja Slovenija ima pet puta više solarnih kapaciteta nego Hrvatska, dok Grčka ima čak 50 puta više solarnih elektrana. To je naša prava pozicija u Europi. Premijer priča o potencijalu za korištenje obnovljivih izvora ali strateški podržava fosilna goriva, konkretno LNG terminal na Krku i po tome se njegova vlada bitno ne razlikuje od prethodnih garnitura koje su, umjesto obnovljivih izvora, forsirale ugljen u Plominu ili bušenje Jadrana,“ izjavio je Zoran Tomić, direktor Greenpeacea u Hrvatskoj.

Greenpeace poziva hrvatsku Vladu da što prije hrvatskim građanima omogući nesmetanu vlastitu proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, ponajprije iz krovnih solarnih elektrana te uspostavi mehanizme kao što su neto mjerenje, niska odnosno realna cijena priključka solarnih sustava na mrežu, godišnji obračun i druge mjere koje će građanima olakšati vlastitu proizvodnju električne energije, a Hrvatskoj donijeti stvarnu energetsku neovisnost i nova radna mjesta.

Zemlju nismo naslijedili od svojih predaka, nego smo je posudili od svojih potomaka,“ rekao je jučer premijer Plenković. Greenpeace poziva premijera da, u to ime, potomcima ostavi više od 2 posto!

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close