Lifestyle

Princ Charles stiže Hrvatsku: Što ne smijete činiti u njegovoj prisutnosti?

Sve se više prašine podiže oko posjete princa Charlesa od Walesa i vojvotkinje od Cornwalla, Camille, Hrvatskoj. Princu Charlesu ovo će biti već peta posjeta Hrvatskoj, a u svojoj turneji obići će Zagreb, Osijek i ergelu u Đakovu.


No, s kraljevskom obitelji stižu i kraljevska pravila i tretman, stoga nađete li se u blizini princa Charlesa i vojvotkinje Camille, morali biste pripaziti na brojna pravila kako se ne bi osramotili ili još gore uvrijedili britansku kraljevsku obitelj. Mnoge su se svjetski poznate ličnosti dovele u neugodnu situaciju zbog nepoznavanja nekih osnovnih pravila. Dobrodošlicu će kraljevskom paru poželjeti premijer Orešković i predsjednica Grabar Kitarović, a protokol također vrijedi i za njih, kao i za sve s kojima će se obitelj susresti.

Kodeks ponašanje pred kraljevskom obitelji

Naime, pri službenom upoznavanju trebate se suzdržati od bilo kakve pretjerane srdačnosti, a kraljevsku obitelj ni u kojem trenutku ne smijete dodirivati, osim prilikom rukovanja i to samo ako oni prvi pruže ruku. Primjera radi, tu grešku napravila je prva dama SAD-a, Michelle Obama, kada je zagrlila kraljicu Elizabetu II, a istu grešku napravio je i košarkaš LeBron James kada je stavio ruku na rame vojvotkinje od Cambridgea, Kate Middleton prilikom zajedničkog fotografiranja s njom i princom Williamom. Neprimjerenim se smatra čak i prijateljsko stavljanje ruke na leđa.

Sljedeća stavka u kodeksu ponašanja jest iskazivanje počasti. Muškarci bi tako, prema tradiciji, trebali blago pognuti glavu prilikom upoznavanja dok bi žene trebalo blago se spustiti u koljenima, to jest nakoloniti. No, u današnja vremena rukovanje bi ipak bilo primjerenije. U slučaju oslovljavanja, recimo, kraljicu se treba oslovljavati s “Your Majesty” (Vaše Veličanstvo), a u nastavku razgovora s “Madam”. Ostatak kraljevske obitelji prvo bi se trebalo osloviti s “Your Royal Highness” (Vaše Kraljevsko Visočanstvo), a u nastavku konverzacije sa “Sir” ili “Madam”.

Pročitajte više na zagreb.info

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close