LifestyleIzdvojeno

Prijete li Lici i Gorskom kotaru bujične poplave? RTL-ov meteorolog kaže: “Veća opasnost prijeti na moru”

Nacionalni centar obrane od poplava je zbog prognoziranih obilnih oborina tijekom petka na područjima Rijeke i okolice, Gorskog kotara i Like najavio mogućnost bujičnih poplava, te da bi na području Ogulina popodne moglo biti proglašeno pripremno stanje obrane od poplava.


S obzirom na oborine koje su pale i koje se još očekuju, vodostaji na desnim pritokama Kupe su u porastu i to Donja i Gornja Dobra, Mrežnica i Korana.

“Vodostaji Gornje Dobre u Tukovićima bi mogli ući u pripremno stanje obrane od poplava danas u popodnevnim satima. S obzirom na razine podzemnih voda i ograničeni kapacitet Đulinog ponora, moguće je otežano otjecanje u podzemlje na području grada Ogulina”, stoji u priopćenju.

Više odluka o mogućoj intervenciji obrane

Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije je u petak, u suradnji s Hrvatskim vodama i lokalnom vlašću u slivu rijeke Kupe, donio više odluka o mogućoj intervenciji obrane od poplave.

S Karlovačkom županijom, gradovima Karlovac i Ogulin, te s nekoliko općina u kupskom slivu, pripremljene su operativne snage za prvi stupanj pripravnosti.

Pregledavaju se vodotoci, čiste otvori u sustavu obrane od poplave, propusti ispod cesta.

Građani primjećuju da se nešto događa, a ja im poručujem da panike nema. Očekuje se porast vodostaja, ali ne i poplave i sve što radimo su redovni poslovi kada se očekuje veći vodni val”, poručio je zamjenik načelnika Stožera Goran Franković.

Štoviše, zamolio je Franković sve općine i gradove, gospodarstvenike i građane da svatko u svom segmentu pregleda i očisti kanale i propuste oborinske odvodnje.

Za sada se samo pregledavaju resursi, broj pripremljenih vreća s pijeskom, ispravnost strojeva za punjenje vreća i razne crpke, da bi sve bilo spremno za slučaj da se proglasi neki stupanj obrane od poplave.

“Veća opasnost prijeti na moru”

RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić komentirao je mogućnost bujica:

Veća opasnost prijeti na samome moru. Naime od jutra je vrlo vjetrovito s jakom južinom koja će večeras dodatno pojačati, a jugo bi moglo imati olujne pa i orkasnke udare čak iznad 100 km/h. Uz obilnu oborinu i visoke valove očekuje se tako i plavljenje nekih riva na sjevernom i srednjem Jadranu, osobito sredinom noći, kada bi moglo i zagrmjeti.

Što se tiče gorja, također će biti vrlo vjetrovito uz dosta kiše, osobito u Gorskome kotaru. No, očekuju se bujične poplave tek manjih vodotoka, ne i poplave većih rijeka i područja. Kao što načelnik stožera naglašava, radi se tek o pripremi redovnih mjera za zaštitu od poplava.”


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close