Vijesti

Prije 134 godine dogodio se obračun kod O.K. Coralla

Na današnji dan prije 134 godine u malom mjestu Tombstone u Arizoni sukobila se banda odmetnika s predstavnicima zakona. Pucnjava u trajanju od 30 sekundi ušla je u povijest kao jedna od najvećih obračuna na Divljem Zapadu.


Obračun kod O.K. Coralla smatra se najvećim revolveraškim obračunom u povijesti Divljeg Zapada. Zbio se 26. listopada 1881. godine u arizonskom gradiću Tombstone između članova klana odmetnika Clanton i McLaury te predstavnika zakona na čelu s braćom Earp. Uz Virgila, Wyatta i Morgana Earpa podršku je dao i stomatolog John H. ‘Doc’ Holliday.

Obračun je dobio naziv prema toru za stoku starog Kinderlaya u (Old Kinederlay Corral) u kojemu su se pojili konji i goveda, a u čijoj blizini je došlo do obračuna. Najbrži na okidaču onoga vremena susreli su se na križanju ulica Allen i Freemont oko 15 sati popodne, a nakon poluminutne pucnjave neozlijeđen je jedni bio Wyatt Earp, dok je Doca Hollidaya metak okrznuo ne predjelu boka.

Politička prevlast nad gradom i financijska korist bila su uzrok obračuna kojeg su holivudski studiji iskoristili za snimanje petnaestak različitih filmova. Među poznatijim svakako treba izdvojiti ‘Tombstone’ s Kurt Russelom i Val Kilmerom iz 1993. godine i ‘Wyatt Earp’ iz 1994. s Kevinom Costnerom i Dennisom Quaidom.

Tombstone je danas zanimljiva turistička atrakcija koju godišnje posjeti i do 450 tisuća putnika. Obično pogledaju kostimiranu rekonstrukciju obračuna, prošeću slavnom ulicom Allen na kojoj se nalazi salooni, restorani i gift shopovi, ali i da bi posjetili lokalno groblje na kojem je sahranjen Doc Holliday.


 

Tekst: punkufer.dnevnik.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close