Scena

Prigodna poštanska marka “Hrvatski domovinski rat – 7. gardijska brigada Puma”

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 18. listopada prigodnu poštansku marku Hrvatski domovinski rat – 7. gardijska brigada „Puma“.Motiv marke, amblem 7. gardijske brigade „Puma“, dizajnirao je Živko Skuhala, a za tisak ga je oblikovao Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba.


Nominalna vrijednost novog prigodnog izdanja, koje je realizirano u suradnji s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske i Gradom Varaždinom, iznosi 7,60 kuna, a naklada je 100 000 primjeraka. Marka je izdana u arčiću od 6 maraka i sa jednim privjeskom, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Žig prvog dana bit će u uporabi 18. i 19. listopada u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.

Sedma gardijska motorizirana brigada „Puma“ osnovana je 23. prosinca 1992. sa sjedištem u Varaždinu odlukom predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana. Od osnutka je kroz Brigadu prošlo oko 4550 branitelja, dragovoljaca iz gotovo svih krajeva Republike Hrvatske. Sudjelujući u najtežim i najzahtjevnijim operacijama u Domovinskom ratu,
poginuo je 91 pripadnik Brigade, jedan se još uvijek vodi kao nestali, dok je više od 500 pripadnika Brigade ranjeno i ozlijeđeno. Za iznimne vojne uspjehe 7. gardijska brigada odlikovana je Redom kneza Domagoja s ogrlicom i Poveljom Republike Hrvatske.

Slavni i pobjednički ratni put 7. gardijske brigade „Puma“ formalno je završen predajom ratne zastave na svečanom postrojavanju u Varaždinu 7. srpnja 2003., a tradiciju postrojbe nastavlja 2. mehanizirana bojna „Pume“ u sklopu GOMBR-a (Gardijska oklopno-mehanizirana brigada). U studenom 2005. osnovana je Udruga veterana 7. gardijske brigade „Puma“ koja danas čuva spomen na postrojbu.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close