Vijesti

GLAS NARODA: “Sve za Jarugu, ali Jarugu nizašto!”

Stajničko područje predstavlja značajan i dragocjen izvor velikih količina pitke vode. Glavni vodotok je Stajnička Jaruga koji se vodom opskrbljuje iz nekoliko izvora.


Uz Žižićevo vrilo, koje je utvrđene izdašnosti 80-100 l/sek i nalazi se na koti 630 m.n.m., postoji Čabranovo vrilce, Štentićevo vrilce, Murkovićevo vrilo i Rupa. Prema zapadu nalaze se još Franićevo, Mesićevo i Štefanićevo vrilce. U sredini polja postoji Grmljavina, a sa sjeverne strane polja je Markarova pećina, te prema istoku Vučetićevo vrilo, Palamentova jama, Plažanićeva baserka, Čarapov bunar i izvor na Sebrdama. Oni su aktivni za vrijeme jakih padalina, prvenstveno u proljeće i jesen.

Prije nekoliko tjedana uočila sam na jednoj od društvenih mreža status. Eh, sad bi netko rekao status na Facebooku je samo status. No, nije ga napisao i javno objavio bilo tko, nego čovjek iz Stajnice koji već godinama uz sve svoje poslove, vodi brigu i o Jarugi.

Baš me interesira tko je glavni krivac za poplave prošlih godina u Jezeranama i Stajnici za vrijeme velikih kiša? Tko je kriv za isušivanje Stajničke jaruge? Jednim dijelom onaj nepismenjaković koji je dozvolio da se uzima tolika količina vode, a drugim dijelom oni koji nisu poduzeli ništa da se Hrvatskim vodama uputi pismeni zahtjev za čišćenje dolaznih i odlaznih kanala vodotoka! Ne, nemate po što ići tražiti pomoć u općinu Brinje, tražite je kod svojih mjesnih vlasti! Ja već par godina pokušavam spasiti našu Jarugu, ali ne mogu sam! Nisam nikakva izvršna vlast ova dva mjesta. Unazad tjedan dana tražim da se spasi ova jadna riba i rak u Jarugi, ali nemam pomoći vodstva Stajnice i Jezerana. Nemam nikakve pomoći osim od načelnika Zlatka Fumića na čemu mu mnogo zahvaljujem. Nadam se da ćemo i uspjeti spasiti ovo naše tisućljetno blago potočnog raka i potočnu pastrvu od sigurne propasti dok se netko od mjerodavnih iz ova dva mjesta ne sjeti prema Hrvatskim vodama uputiti zahtjev da se nešto počme raditi i u našem mjestu što se voda tiče. One koji su zaslužni za ovakvo stanje u našoj nekadašnjoj rječici Stajnici da ni kap vode iz izvora Žižići ne ide u njen vodotok upozoravam da sam spreman i tužbom krenuti protiv njih. (Goran Murković, 21. srpnja 2015.)

Nisam mogla samo pročitati i proći kao da piše „dobar dan“, nego me doslovce zaintrigirao da istražim što se to događa s tom našom Jarugom. Na privatni upit poslan gospodinu Murkoviću, odgovor je bio:

Nekad smo se u toj Jarugi kao djeca kupali, sada radi Vodovoda Brinje u njoj ne mogu opstati više ni žabe. Za sada se radi o tome da je netko iz vodovoda ZNA SE uz veze dovezao osobu koja mjeri protok vode i to u četvrtom mjesecu kada su najveće povodnje kako bi se odobrio postotak protoka i to 80L po sekundi, a to nema ni Gacka! Osobe u Vodovodu prave se “englezi”. Hoće našom vodom opskrbljivati još i druga mjesta, a nisu u stanju sastaviti običan formular kako bi od EU pokupili sredstva za obnovu šuplje vodovodne mreže i pripojili vrila koja nemaju nikakav utjecaj na okoliš jer su vrlo jaka, a poniru odmah nakon 100 m.

Mnogi su za nju vezani sentimentalno jer im je bila mjesto gdje su zabacili prve udice ili pak napravili prve plivačke pothvate ili mjesto gdje su prali rublje ili možda samo mjesto gdje su se družili sa svojim prijateljima.

Poslala sam upit prema Vodovodu Brinje u nadi da ću nešto saznati, ali odgovor je bio:

Ja Vam o tome neznam baš ništa. Naslijedila sam izvor u funkciji za vodoopskrbu Brinja i o tome moram vodit brigu da voda bude ispravna za piće i izvor u funkciji, a nikakve ostale vodne objekte koji ne služe za vodoopskrbu ja ne mogu komentirati niti ja uopće išta znam po tom pitanju. Poduzeće u kojem radim registrirano je isključivo za vodoopskrbu, stoga stvarno nisam u toku događaja. – Ruža Lasić Blažanin

U potrazi za odgovorima na pitanja, preostaje još samo javno istaknuti da problem očito postoji, a tko i do kad će ga uspjeti sakrivati, saznat će se kad tad. Do tada, jedino što možemo je podržati mještane tog i okolnih sela koji dižu glas u ime tog i takvih prirodnih bogatstava.

Cijela današnja priča napisana je glasom jednog čovjeka, imenom i prezimenom Gorana Murkovića te ću je upravo njegovim riječima i završiti:

Ja ću sada od Hrvatskih voda zatražiti čišćenje vodotoka i prilaznih kanala, a Vi vidite kako da im stanemo na kraj da nam ne unište ovaj naš biser svojim nerazboritim ponašanjem.


Izvor za općenite podatke: “Stajnica i okolica”, Nikola Tominac

 


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close