Scena

“Priče iz davnine” prilagođene djeci koja pate od diskleksije

‘Priče iz davnine’ Ivane Brlić-Mažuranić postala je prva tiskana knjiga prilagođena djeci koja pate od diskleksije


Prva tiskana knjiga prilagođena djeci s disleksijom, ‘Priče iz davnine’ Ivane Brlić-Mažuranić, kojom se to proslavljeno djelo hrvatske književnosti približi svima s teškoćama u čitanju, predstavljena je u utorak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK), u sklopu Mjeseca hrvatske knjige.

‘Svaki pisac, pa i Ivana Brlić Mažuranić bio bi ponosan da zna kako se njegovo djelo može približiti oko deset posto djece koja imaju disleksiju, što je njih oko 30 tisuća u hrvatskim osnovnim školama’, rekla je autorica jezične i grafičke prilagodbe ‘Priča iz davnina’, logopedica Željka Butorac.

Objasnila je da im se ponudio prilagođeni tekst ‘koji im neće plesati, u kojem neće gubiti redove, već razumjeti ono što su pročitali i biti motivirani za daljnje čitanje’. Zbog toga je složen u stilu novinskog stupca što im omogućuje da ne pomiču glavu dok čitaju, jer osobe s disleksijom tada gube redove, brkaju slova ili im se riječi spajaju.

‘Grafička prilagodba doprinijela je da laganije kontroliraju tekst, a jezična da razumiju što čitaju’, napomenula je Butorac, dodavši da je važno da se djeci s disleksijom ne nude sažeci nekog djela nego autentični doživljaj. ‘Ne treba takvu djecu diskriminirati, već im omogućiti da dožive emociju koju daje određeni stil pisanja i da uđu u svijet bajki koji im je jako važan’, istaknula je.

Više čitajte na tportal.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close