Scena

PRIČA O TESLINOJ MAJCI Georgina Đuka Tesla – snažna i skromna žena koja je svoj talent prenijela na sina

Georgina Đuka Tesla, majka Nikole Tesle, rođena je u selu Tomingaj 1822. godine u obitelji srpskog pravoslavnog svećenika Nikole Mandića po kojem je Tesla dobio ime (1800-1863) i Sofije Mandić (rođena Budisavljević) iz mjesta Gračac u Lici.


Potjecala je iz jedne od najstarijih obitelji u kraju, iz loze izumitelja i bila je tipična žena tog doba koja je imala u društvenom smislu skromno mjesto.

Njezin otac i djed izumili su brojna pomagala za kućanstvo, zemljoradnju, ali i u druge svrhe. Bila je najstarija od svojih sedmero braće i sestara te je morala preuzeti brigu o njima zbog prerane smrti majke zbog čega jedina nije pohađala školu.
Unatoč tome, Teslina majka bila je uistinu sposobna žena rijetke vještine, hrabrosti i duševne snage koja se probijala kroz životne oluje i prebrodila brojna teška iskušenja.

Neumorno je radila od zore do kasno u noć. Bila je u stanju da pronalazi razne sprave u domaćinstvu i bila je čuvena u okolini zbog svojih radova. Izumila je i izradila različita oruđa i naprave, a nitima koje je sama isprela tkala je prekrasne uzorke. Čak i kad je prošla šezdesetu, prsti su joj još bili dovoljno spretni da zavežu tri čvora na trepavici. Sama je sijala sjemenje, uzgajala biljke i odvajala vlakna, a velik dio odjeće i kućnog namještaja bili su njezinih ruku djelo. Poznato je da je usavršavala tkalačke stolove (razboje) i od onog što je na njima satkala, oblačila je cijelu porodicu. Osim toga, imala je i maštu da tu odjeću okiti raznim ukrasima. Kad se pogledaju fotografije njezinih kćeri Milke, Angeline i Marice, one odaju sliku ukusno obučenih građanki svog vremena i pretpostavlja se da im je majka dala taj izgled.

Iako nije znala čitati, Georgina je bila veoma mudra i zanimala se za poeziju. Od nje je Nikola Tesla imao što naslijediti, a prije svega njezino izvanredno pamćenje. Također, bila je veoma domišljata, odlična psihologinja i spontana pedagoginja. Kad je mladog Teslu zahvatila strast kockanja, rekla mu je: „Idi, Nikola, zabavljaj se!“ Što prije izgubiš sve što imamo, to bolje! Znam da će te to, tek, tad, proći!“ Tesla je poslije tih majčinih riječi čvrsto odlučio osloboditi se opsesivne strasti, a poslije toga je do kraja života vježbao i jačao snagu volje. Istom voljom odrekao se uživanja modernog života: zabava, žena i unovčavanja patenata koje su drugi skupo naplaćivali i lagodno živjeli.

Tesla je svoju majku nazivao prvorazrednim izumiteljem i vjerovao je da bi postigla mnogo više te razvila svoj dar u većoj mjeri da nije bila toliko udaljena od suvremenog života i brojnih mogućnosti koje on nudi. O svojoj majci uvijek je govorio s naročitim ushićenjem i stalno naglašavao da je, jednako kao i on, imala pronalazački dar za koji je smatrao da ga je naslijedio od nje.

Za vrijeme predavanja u Parizu, Tesla je saznao da mu je majka teško bolesna zbog čega je prekinuo zakazana predavanja i odmah pošao u Gospić. Imao je sreću zateći majku na životu i oprostiti se od nje. Ona je umrla 4. travnja 1892. godine u 71. godini.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: Antonija Pokrajčić

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close